İsrailli subay: İsrail bölgesel savaşa hazır değil

31 Ocak 2024

İsrail ordusunu mühimmat eksikliği konusunda uyaran İsrailli subay, eğer bölgesel bir savaş çıkarsa İsrail’in haftalarca sürecek bir savaşa hazır olmadığını söyledi.

YDH- İbranice yayın yapan Maariv gazetesinde bir makale kaleme alan İsrailli Yedek Tümgeneral Yitzhak Brick, İsrail ordusundaki mühimmat eksikliğine değindi.

“Güvenlik bütçesi yıllık 70 milyar şekel, ancak ordu, büyük savaşların zamanının değiştiğine dair çarpık bir algıya dayanarak son yıllarda bu bütçe içerisinde mühimmat (tank mermileri, top mermileri, uçak silahları) depolamaya yatırım yapmadı.”  diyerek, İsrail ordu yetkililerini eleştiren Yitzhak Brick , “Küresel savaşı geçtik, şimdi bölgesel bir savaş çıkarsa İsrail'in elinde savaşmak için yeterli cephane kalmayacak.” dedi.

Brick eleştirilerini şu şekilde devam ettirdi: “Gazze savaşı orduyu şaşırttı, çünkü mühimmat stoku birkaç haftalık savaşa bile yetmiyordu. Her türlü mühimmat ve diğer askeri teçhizat konusunda tamamen Amerikalılara güvendik; bu, kararlarımıza zarar verebilecek bir bağımlılıktır. Çünkü İsrail-Amerikan ilişkileri tarih boyunca her zaman bir balayı olmadı, aksine iniş çıkışlara sahne oldu.”

İsrail’in güvenliğinin Amerika'nın mühimmat sağlamayı kabul etmesine veya reddetmesine bağlı olduğunu söyleyen Yitzhak Brick, “Sorun şu ki, Amerika bize mühimmat sağlamak istese bile mühimmat stokunun bir kısmı Rusya ile yaptıkları savaşta Ukraynalılar tarafından tüketiliyor. ABD’deki mühimmat üretim kapasitesi de önemli ölçüde azaldı; çünkü Amerikalılar da tanklarla, toplarla, uçaklarla yapılan büyük savaşların sona erdiğine inanıyorlardı.” dedi.

Buraya kadar söylediklerinin, “buzdağının yalnızca görünen kısmını” oluşturduğunu dile getiren İsrailli subay, İsrail'in karşılaşacağı “asıl sorunu” ise şöyle açıkladı: “Karşı karşıya olduğumuz asıl sorun, İsrail'in her gün nüfus merkezlerine, elektrik ve su tesislerine, ulaşım ve altyapısına ateşlenen binlerce roket, füze ve insansız hava aracıyla uğraşmak zorunda kalacağı, yakın bir bölgesel savaştır.”

Ele aldığı makalede İsrail açısından adeta bir felaket senaryosu çizen Yitzhak Brick, kendileri açısından muhtemel tehlikeleri de şu şekilde sıraladı: “Aynı zamanda Lübnan'dan gelen Hizbullah ve Rıdvan Gücü ile Suriye ordusunun yardımıyla İran yanlısı milislerin saldırısına uğrayacağız ve Batı Şeria'daki Filistinliler de üçüncü bir intifada başlatabilir. İsrail ordusunun büyük kuvvetlere ihtiyacı olacak. Buna İsrail içindeki (Arapların) hareketlerini ve Gazze'deki Hamas savaşçılarını da ekleyin.

Bu nedenle, İsrail'in, Gazze'deki savaştaki ihtiyacımızın onlarca katı kadar büyük miktarlarda mühimmata ihtiyacı olacak. Bu, birkaç hafta sürebilecek bölgesel bir savaş ve ABD, ihtiyacımız olan mühimmat miktarı konusunda bize yardım edemeyecek ve savaşmaya devam edemeden savaşın dehşeti ve kayıplarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız.”

Yaşadıkları tüm bu sorunların kaynağı olarak İsrailli yetkilileri gösteren Yitzhak Brick, makalesini sonlandırırken şunları söyledi:

“Bütün bunlar kibirden, acelecilikten ve son yıllarda İsrail çevresinde ortaya çıkan varoluşsal tehdidi, siyasi ve askeri düzeydeki algılayış eksikliğinden kaynaklanıyor; ordu ve iç cephe bile bu tehditle yüzleşmeye hazır değil.

Geçtiğimiz onyıllarda savaş araçlarına, hava, deniz ve kara silahlarında insan gücüne ve altyapıya yapılan yüz milyarlarca dolarlık dev yatırımların tümü, ateşlenecek mühimmat olmadığında anlamsızdır. Bu, Napolyon'un ordusunun süngüsüz, kılıçsız savaşa girmesine ya da bir maraton koşucusunun bacaksız koşmasına benziyor.”