Pier Cemayel komplosu aydınlanıyor mu

01 Ocak 1970

SAAF-Lübnan’ın Kesrevan bölgesinde ABD ve İsrail yapımı silahların ele geçirilmesi, ülkedeki

SAAF-Lübnan’ın Kesrevan bölgesinde ABD ve İsrail yapımı silahların ele geçirilmesi, ülkedeki güvenlik durumunun yeni bir aşamaya girmesine sebep oldu.

 

Lübnan ordusu, önceki gün 14 Martçı grubun önemli liderlerinden Semir Caca’ya bağlı 9 kişiyi silahlı eğitim yaparken yakaladı. Lübnan ordusuna bağlı istihbarat merkezinde sorgulanmak üzere tutuklanan şahıslarla birlikte üç Amerikan cipi, sahte plakalar ve Lübnan’da kullanılmayan son derece gelişmiş iletişim araçları ele geçirildi.

 

Söz konusu şahısların üzerinden aralarında 14 Martçılara muhalif Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun’un da bulunduğu bazı Hıristiyan liderlerin evlerini gösteren krokiler bulundu. Lübnan güvenlik kaynakları, yakalanan bu 9 kişinin bulunduğu yerde yapılan aramada İsrail yapımı Uzi marka silahlarla, ABD yapımı M-15, M-4 ve MP-5 marka silahların ele geçirildiğini belirterek bunların Sanayi Bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesi olayını aydınlatabilecek bir ipucu olabileceğini ifade ettiler.

 

Tutuklanan kişilerden bazılarının 1994 yılında kapatılmadan önce Semir Caca liderliğindeki en önemli Hıristiyan milis güçlerinden biri olan bir birliğin üyeleri olduğu ifade edildi.

 

Semir Caca liderliğindeki Lübnan Güçlerine bağlı bir grup kişi, Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketi bürolarına saldırmış, bürodaki camları ve çerçeveleri kıran bu grupla AUN’un taraftarları arasında meydana gelen sokak kavgaları Lübnan ordusunun müdahalesiyle yatıştırılmıştı.

 

Öte yandan Sadeddin Hariri liderliğindeki el-Mustakbel Partisine bağlı milletvekillerinden Velid Eido’nun, New York Times gazetesine verdiği demeç Lübnan’da geniş tepkilere sebep oldu.

 

Eido’nun, New York Times’te yayınlanan “We will sell our blood to buy weapons and confront them. We will never let them control the country.” (Biz, kanımızı satıp Hizbullah’a karşı koymak amacıyla silah alacağız, Hizbullah’ın ülkede kontrolü ele geçirmesine karşı koyacağız.) şeklindeki ifadelerinin Saadeddin Hariri ve Velid Canbolat tarafından suskunlukla geçiştirilmesi, ülkede 14 Martçıların niyetleri konusunda kuşkular oluşturdu.

 

Şu an Lübnan’da bazı milis grupların ABD ve İsrail tarafından iç savaşta Hizbullah’a karşı kullanılmak üzere silahlandırıldığı ve eğitildiği konuşuluyor.