İsrail ve Amerika savaş sonrası durum için hazırlık yapıyor

31 Ocak 2024

İsrail Stratejik İşler Bakanı ve Netenyahu’nun danışmanı Ron Dermer bugün Washington’u ziyaret ederek Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşüyor.

YDH- Amerika’dan yayın yapan İsrailli Barak Ravid’e ait Axios internet sitesi, Netanyahu’nun danışmanı Ron Dermer’in savaş sonrası dönem hakkında görüşmelerde bulunmak üzere bugün Washington’a gideceğini açıkladı. 

Ron Dermer’in Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve rejimin diğer üst düzey liderleriyle görüşeceği bildirildi.

Görüşmelerin ABD’nin Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme anlaşmasına varma planlarını içerdiğini belirtti.

Axios internet sitesinin iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Dermer’in ziyaretinin amacının Gazze’deki savaşın sona ermesinden sonraki dönem için planları hakkında görüşmeler yapmak olduğu ifade edildi.

Axios, ayrıca “Biden yönetiminin, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki olası bir tarihi barış anlaşmasını, İsrail’i savaştan sonra Gazze’ye ilişkin planına ikna etmek için bir baskı aracı olarak kullanmayı umduğuna” işaret etti.

Habere göre Dermer, İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun en çok güvendiği yetkililerden biri olarak biliniyor. 

Dermer’in savaş sonrası ABD’nin İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki olası normalleşmeyi Filistin devletinin kurulmasına giden bir yola bağlama stratejisi de dahil olmak üzere Netanyahu’nun düşünceleri hakkında önemli bilgilere sahip olduğu kaydediliyor.

Dermer, 7 Ekim öncesinde de İsrail Suudi normalleşme dosyasıyla ilgileniyordu.