Bloomberg: Esir takası müzakerelerinde hızlı bir ilerleme beklenmemeli

01 Şubat 2024

Bloomberg, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin çok taraflı müzakerelerin devam etse de hızlı bir ilerleme beklenilmemesi gerektiğini yazdı.

YDH - Bloomberg haber kuruluşuna konuşan ismi belirtilmeyen kaynaklar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistin direnişi tarafından tutulan esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin çok taraflı müzakerelerin devam ettiğini, ancak önümüzdeki günlerde bir ilerleme beklenmemesi gerektiğini iddia etti.

Kaynaklara göre taraflar arasındaki istişareler henüz 'erken bir aşamada' ve 'önümüzdeki günlerde önemli bir gelişme' beklenmiyor.

Ayrıca kaynaklar, diyaloğun 'başarı şansının yüksek olduğunu' ve Filistin topraklarında uzun vadeli bir ateşkesi beraberinde getirebileceğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde NBC televizyonu, Mısır, İsrail, Katar ve ABD'li müzakerecilerin yeni bir esir takası anlaşmasının temel şartları üzerinde mutabakata vardığını öne sürmüştü. 

Kaynaklara göre anlaşma, başta kadın ve çocuklar olmak üzere esir alınan Amerikalı ve İsraillilerin aşamalı olarak serbest bırakılmasını, çatışmalara ara verilmesini ve bölgeye insani yardım ulaştırılmasını ve Filistinli mahkumların takas edilmesini öngörüyor.