WSJ: ABD, Gazze'de uzun vadeli bir ateşkes arayışında

01 Şubat 2024

Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin Gazze'de uzun vadeli bir ateşkes arayışında olduğunu, fakat tarafların taviz vermemekte ısrarcı olması nedeniyle müzakere sürecinin zorlu geçtiğini bildirdi.

YDH - Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan kaynaklar, ABD'nin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde uzun vadeli bir ateşkes arayışında olduğunu ve bununla beraber savaşı sona erdirmeyi arzuladığını bildirdi.

Kaynaklara göre Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns başkanlığındaki Amerikalı müzakereciler, uzun bir aradan sonra İsrail'in aynı yoğunlukta savaşa devam etmesinin zor olacağı görüşünde.

Haberde 'Hamas'ı yok etmeye çalışan' İsrailli yetkililerin, Washington yönetiminin yüksek kayıp oranından duyduğu yorgunlukla karşı karşıya kaldığı ve ABD'nin Arap müttefiklerinin de çatışmaların sona ermesi konusunda ısrarcı davrandıkları belirtildi.

Kaynaklar, Filistin direnişinin kalıcı ve sürekli bir ateşkes talep etmesi ve İsrail'in saldırıların sona ermesine şiddetle karşı çıkmasıyla birlikte Fransız müzakerecilerin aradaki uçurumu bir nebze olsun azaltmaya çalıştığı ve Paris'te varılan anlaşmanın ön koşullarının, uzun vadeli bir ateşkes için yapılacak müzakerelere zaman kazandıracağına işaret etti.

Daha önce CNN'in haberinde Mısır istihbaratının Hamas'a esirlerin serbest bırakılması için 28 Ocak'ta Paris'te Mısır, İsrail, Amerikan istihbarat teşkilatlarının başkanları ve Katar Başbakanı arasında yapılan toplantıda varılan bir ön teklif sunduğu iddia edilmişti.

Sky News Arabia kanalı ise Filistin direnişi ile İsrail arasındaki anlaşmanın Müslümanların kutsal Ramazan ayı boyunca Gazze Şeridi'nde ateşkesi de içerebileceğini öne sürmüştü.

WSJ'ye göre anlaşma kabul edilirse, uygulama üç aşamada gerçekleşecek. Gazetenin edindiği bilgilere göre ilk aşamada İsrail, keşif amaçlı insansız hava araçları uçuşları da dahil olmak üzere Gazze'deki tüm askeri operasyonlarını altı hafta süreyle durduracak.

Filistin direnişi de 'yaşlıları, çocukları ve sağlık sorunları yaşayan sivilleri' serbest bırakacak. Gazze sakinlerinin bölgedeki hareketleri kısıtlanmayacak ve bölgenin tamamına insani yardım akışı sağlanacak.

Diğer yandan gazete, ikinci aşamada Filistinlilerin İsrailli kadın askerleri serbest bırakmak zorunda kalacağını belirtti. Gazze'ye yardım artırılacak, Gazze genelinde su hizmetleri yeniden sağlanacak, hastaneler ve fırınlar yeniden açılacak.

Gazete, ikinci aşamanın uygulanmasının, mahkum takasının oranlaması konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle karmaşık olabileceğini vurguladı. İddiaya göre Filistin tarafı, her bir İsrailli kadın askere karşılık İsrail hapishanelerinden 150 Filistinlinin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Son aşamada ise Filistin'in işgal ordusunda görev yapan erkekleri ve esirlerin rehinelerin cesetlerini iade etmesi gerekecek. Gazete, üçüncü aşamanın en riskli aşama olacağın  belirtiyor. İsrail de Filistinlilerin önde gelen isimlerini hapishanelerden tahliye etmeyi reddedebilir.

WSJ, her iki tarafın da taviz vermek istemediğini anımsattı. Gazetenin kaynaklarına göre Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar, bölge dört aydır İsrail bombardımanına direndiği için ancak güçlü bir pozisyondan pazarlık yapabileceği görüşünde.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze'de asker bulundurma konusunda kararlı ve rehinelerin serbest bırakılmasını müzakereler yerine askeri harekatla sağlamayı tercih edeceğini savunuyor.