Biden'dan Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere yaptırım

02 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, imzaladığı kararnameyle Batı Şeria'da Filistinlilere dönük terör faaliyetlerine karşılan yerleşimcilere yaptırım getirdi.

YDH - ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da şiddet ve terör eylemlerine karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Batı Şeria'daki durum - özellikle yüksek düzeydeki aşırılık yanlısı yerleşimci şiddeti, insanların zorla yerlerinden edilmesi ve mülklerin tahrip edilmesi - tahammül edilemez seviyelere ulaştı ve Batı Şeria ve Gazze Şeridi, İsrail ve daha geniş Orta Doğu bölgesinde barış, güvenlik ve istikrar için ciddi bir tehdit oluşturuyor," ifadelerine yer verildi.

Batı Şeria'daki durumla ilgili olarak acil durum ilan edilen açıklamada, ayrıca Washington yönetiminin bölgede 'barış, güvenlik ve istikrarın altını oyan' şahıslara yaptırım uygulanacağı kaydedildi.

Kasım ayında Politico'nun üst düzey bir ABD'li yetkiliden aktardığına göre Biden, yönetimine İsrailli yerleşimcilere karşı vize kısıtlamaları ve yaptırımlar hazırlama talimatı vermişti.

Söz konusu kısıtlamaların 'doğrudan ya da dolaylı olarak Batı Şeria'nın güvenliğini ya da istikrarını tehdit eden eylem ya da politikalara girişen' ve 'Batı Şeria'da yer değiştirme eylemlerine zorlama amacı ya da etkisiyle Batı Şeria'daki sivilleri korkutan eylemlerde bulunan' kişi ve kuruluşlara karşı uygulanması planlanıyordu.