Yunanistan, AB'nin Kızıldeniz misyonuna liderlik etmeye talip

02 Şubat 2024

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, henüz nihai bir karar alınmasa da Atina'nın AB'ye Kızıldeniz misyonuna liderlik etmeyi önerdiğini bildirdi.

YDH - Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Avrupa Birliği'nin (AB) Yemen direnişinin operasyonlarını sürdürdüğü Kızıldeniz'e göndereceği misyona muhtemelen Atina'nın liderlik edeceğini ve misyona kimin liderlik edeceğine ilişkin nihai kararın 19 Şubat'ta alınacağını belirtti.

Skai 100.3 radyosuna mülakat veren Dendias, AB savunma bakanları toplantısında Yunanistan'ın önerisinin olumlu karşılandığını duyurdu.

"19 Şubat'ta nihai karar verilecek. Yunanistan'la ilgili olumlu bir atmosfer var, bu savunma bakanlarının tavsiyesiydi," diyen Dendias, önerinin onaylanmayabileceğini de göz ardı etmedi.

Yunanistan'ın deniz misyonuna Larissa'da bir karargâh sağladığını kaydeden Dendias, "Bir Yunan komutan olacak. Tuğamirallik özel bir isim seçtik, önerdik. Şimdi size ismini söylemeyeceğim, bir anlam ifade etmiyor," ifadelerini kullandı.

Misyonun 'tıpkı İtalya'nın komutası altında olan İrini (Akdeniz'de Libya'ya karşı silah ambargosunun uygulanmasını denetleyen AB misyonu) gibi Yunan liderliğinde çalışacağını vurgulayan Bakan, "Yunanlı bir tuğamiral komutan olacak ve sahada her zaman olduğu gibi Yunanlı olmayacak bir harekât subayı olacak. Ancak karargâhın Yunanistan'da olmasını seçtik ve istedik. Bu arada, Larissa'da halihazırda bir Avrupa karargahı var," diye konuştu.

Dendias şöyle devam etti: "Yani aslında halihazırda var olanı harekete geçiriyoruz ve AB Konseyi tarafından kabul edilirse, AB'nin bugüne dek üstlendiği en büyük operasyonun komutasını personel ve subaylarla birlikte devralacağız."

Öte yandan misyon gücünün henüz oluşturulmadığını, ancak Danimarka, Fransa, Almanya ve İtalya'nın katılacaklarını bildirdiklerini aktaran Dendias, "Hollanda muhtemelen katılacağını söyledi, Kıbrıs katılacağını söyledi, ancak Kıbrıs gemisi olmadığı için subay gönderecek," diye ekledi.