Kanada, ırkçı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayabilir

03 Şubat 2024

Kanada Başbakanı Trudeau, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet eylemlerine karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulayacaklarını bildirdi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin Batı Şeria'da şiddet eylemlerine karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulamayı düşündüğünü duyurdu.

AFP'nin haberine göre Trudeau, düzenlediği basın toplantısında "Batı Şeria'daki yerleşimci şiddeti kesinlikle kabul edilemez ve bölgedeki istikrarı tehlikeye atıyor. Aşırılık yanlısı (Yahudi) yerleşimcilere karşı yaptırım uygulamayı düşünüyoruz," dedi.

Ottawa'nın şiddete karışan yerleşimcileri sorumlu tutmanın yollarını aradığını kaydeden Trudeau, ayrıca ülkesinin Gazze savaşının ancak 'İsrail ile barış içinde bir arada yaşayan ve evrensel olarak tanınan bir Filistin devletinin varlığıyla sona erebileceği' konusundaki fikrini koruduğunu belirtti.

Daha önce ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'daki ırkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören kararnameyi imzalamıştı.

Söz konusu kararname, yönetimin 'Batı Şeria'da barış, güvenlik ve istikrarın altını oyan şahıslara yaptırım uygulamasına' izin verecek. Yaptırımlar, söz konusu şahısların ABD'deki mal varlıklarının dondurulmasını ve Amerikan vatandaşları ile şirketlerinin listede yer alan şahıslarla iş yapmasının yasaklanmasını öngörüyor.