Belçika, İsrail rejiminden tazminat talep edecek

03 Şubat 2024

Belçika Dışişleri, ülkenin kalkınma ve işbirliği ajansı Enabel'in Gazze'deki ofisinin bombalanması ve tahrip edilmesi nedeniyle İsrail'den tazminat talep edeceğini duyurdu.

Belçika hükümeti, ülkenin kalkınma ve işbirliği ajansı Enabel'in Gazze'deki ofisinin bombalanması ve tahrip edilmesinin yanı sıra bölgede Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen diğer projelere ait mülklerin tahrip edilmesi nedeniyle İsrail'den tazminat talep edeceğini bildirdi.

İsrail Büyükelçisi, perşembe günü Belçika misyonunun İsrail ordusunun saldırıları sonucu tahrip edilmesiyle ilgili açıklama yapması için Belçika Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "AB dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısında Belçika, AB ve üyeleri tarafından finanse edilen projelerin tahrip olan altyapısı için tazminat konusunu gündeme getirecektir," ifadelerine yer verildi.

Diğer yandan Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, olayla ilgili olarak sosyal medya hesabından "Sivil binalara yönelik saldırılar kabul edilemez," açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte Belçika parlamentosundaki sosyalist grup bir açıklama yayımlayarak konuyla ilgili acil bir parlamento oturumu talep etti ve Dışişleri Bakanı Lahbib'i de oturuma çağırdı.