Beyaz Saray, Ukrayna'ya yeni kaynak sağlanmadan İsrail'e yardım yapılmasına karşı

04 Şubat 2024

Beyaz Saray, Biden yönetiminin Ukrayna'ya destek sunmak üzere için ek fon ayırmadan İsrail'e 17,6 milyar yardım yapılmasına karşı olduğunu açıkladı.

YDH - Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Washington yönetiminin Ukrayna'ya destek sunmak üzere için ek fon ayırmadan İsrail'e 17,6 milyar yardım yapılmasını öngören yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülmesine karşı olduğunu söyledi.

Jean-Pierre, dün düzenlediği basın toplantısında "Yönetim aylardır partiler üstü bir grup senatörle birlikte sınırlarımızı güvence altına alan ve Ukrayna ve İsrail halklarına destek sağlayan ulusal güvenlik düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Tasarı metninin yakında açıklanacağı şu günlerde, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler yeni bir alaycı siyasi manevrayla ortaya çıktılar," dedi.

Sözcü, "İsrail'in güvenliği kutsal olmalı ve siyasi oyunların konusu haline getirilmemelidir," ifadelerini kullandı.

Başkan Joe Biden yönetiminin 'sınırı güvence altına almak için ve Ukrayna halkının kendini savunmasına yardımcı olmak için hiçbir şey yapmayan' ve 'sivil Filistin nüfusuna insani yardımı reddeden' bu oyuna şiddetle karşı çıktığını savunan Jean-Pierre, şöyle devam etti:

"Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler bunun yerine, yönetim ve Senato'nun yaptığı gibi, bu acil ulusal güvenlik meseleleri üzerinde partiler üstü bir şekilde çalışmalıdır."

Dün Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, söz konusu tasarının önümüzdeki hafta uygulanacağını açıklamıştı. Johnson, ABD'li senatörlerin Washington yönetiminin talebi üzerine İsrail'e yardım, Ukrayna ve ülkenin güney sınırındaki sınır kontrolünün sıkılaştırılması için fon tahsis edilmesini öngören tasarı metnini yakında sunmayı planladıklarını belirtmişti.

Johnson, senatörlerden bahsederken şunları vurgulamıştı: "Liderleri, Temsilciler Meclisi'ni müzakerelere dahil etmemekle, herhangi bir tasarının hızlı bir şekilde ele alınması ihtimalini ortadan kaldırdıklarının farkındalar."