YDH - Abluka altındaki Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den ocak ayı sonuna kadar geçen dört aylık sürede işgal ordusuna harcanan yemek masrafı 1 milyar şekeli (yaklaşık 274 milyon dolar) geçti. Söz konusu rakam, ordunun 2022 yılındaki yıllık gıda bütçesinin iki katı oldu.
Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde İsrail Savunma Bakanlığı'nın konudan sorumlu Tedarik Başkanı tarafından sağlanan verilere atıfta bulunuldu.
Haberde, savaşın başlamasından ve yedek birliklerin bölgeye sevk edilmesinden bu yana işgal ordusunun rutin dönemlere kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla asker bulundurduğu anımsatıldı.
Öte yandan gelinen aşamada ordunun yemek için ayırdığı yıllık bütçenin net rakamı belirsiz ve durumun, savaşın ilerleyen aşamalarındaki kuvvet yapısına bağlı olduğu belirtildi.
İsrail Savunma Bakanlığı, harcamalardaki artışın sahadaki askerlere sağlanan gıda türlerinin çeşitlendirilmesi ve iyileştirilmesinden kaynaklandığını iddia etti.
Orduya göre, askerleri 'şımartmak' ve onlara daha iyi gıda kalitesi sunmak gerekiyor. Savaşın uzun sürmesi nedeniyle askerlere dağıtılan konserve ürünlerden yüksek kaliteli sandviçlere, dönerden sıcak pişmiş yemeklere ve daha fazlasına kadar bazı ürünlerde değişiklikler yapıldı.
Buna ek olarak, Savunma Bakanlığı Tedarik Başkanlığı yedek askerler için sigara ve muharip askerler için enerji atıştırmalıkları satın almaya ve tedarik etmeye başladı.
Gazeteye konuşan Tedarik Başkan Yardımcısı Alon Horeş, "Devam eden savaştan elde edilen bilgiler, askerlere verilen gıdaların iyileştirilmesi ve çeşitlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Askerler artık sahra tayınları ile kendilerini idame ettiremiyorlar. Ordunun daha fazla şımartmayı düşündüğü Y ve Z kuşaklarıyla karşı karşıyayız," ifadelerini kullandı.
Horeş, "Gıda çeşitliliğinde ciddi bir iyileştirme yaptık, Gazze sınırına yakın yerleşimlerden yeni tedarikçilerle anlaştık ve artık hamburger ya da döner sandviçler cepheye ulaşıyor," dedi.
Hücum yeleklerine girebilecek atıştırmalıklar aldıkları bilgisini veren yetkili, "Bu güncelleme çok önemli zira askerler sahada uzun aylar geçiriyor ve gıda sektöründe hizmet koşullarının iyileştirilmesine ihtiyaç var. Bu hamle devam eden savaş sırasında genişledi," diye ekledi.