Fransa ilaçların peşinde

06 Şubat 2024

Fransa İsrailli rehinelere gönderilen ilaçların ulaştırıldığına dair delil istiyor.

YDH- Times of Israel sitesinde yer alan habere göre, Katar aracılığıyla Hamas ile bir anlaşma yapan Fransa, 7 Ekim’de gerçekleşen Aksa Tufanı Operasyonu ile işgal altındaki Filistin’de rehin alınarak Gazze’ye getirilen İsrailliler için gönderilen ilaçların rehinelere ulaştırıldığına dair delil istiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Katar vasıtasıyla yapılan anlaşmanın gerçekten uygulanıp uygulanmadığını anlamak için doğrulanabilir delil istediklerini söylüyor.

İlaçların Gazze’ye gönderilmesinin üzerinden haftalar geçtiğini ancak halen rehinelere ulaştırılıp ulaştırılmadığına dair doğrulanabilir bir bilgi edinemediklerini söyleyen Sejourne, bunun nasıl bir doğrulama yöntemi olması gerektiğine açıklık getirmiyor.

Ağır sonuçları olur

Fransa tarafından İsrailli rehinelere gönderilen ilaçların rehinelere ulaştırılmamasının ağır sonuçları olacağını ileri süren Sejourne, Fransa’nın İsrail rejiminin kendini savunma hakkını güçlü bir şekilde desteklediğini vurguluyor.

İsrail rejimi başbakanı Benjamin Netanyahu ise Tel-Aviv'i ziyaret eden Sejourne'dan, Lübnan'a baskı yaparak, Hizbullah'ın saldırılarını durdurmasını sağlamalarını istediğini söylüyor. 

7 Ekim’de gerçekleştirilen Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından İsrail rejiminin Gazze’ye yönelik saldırılarında bölgenin sivil altyapısı tamamıyla yok edilmişti.

Birleşmiş Milletler, Gazze’deki hastanelerin neredeyse tamamının işlemez hale geldiğini ve çok sayıda sağlık personelinin öldürüldüğünü açıklamış ve Gazze'ye insani yardım malzemeleri ile ilaç girişine izin verilmesi gerektiğini açıklamıştı. 

İsrail rejimi Gazze’ye ilaç ve gıda girişine engel olurken, Batılı ülkelerin israilli rehinelerin sağlık durumunu öncelemeleri uluslararası toplumun çifte standardı olarak yorumlanıyor.