Lübnan’daki büyük gösteriler başladı

12 Ocak 2006

SAAF-Lübnan’da Hizbullah’ın öncülüğünde düzenlenmesi beklenen kitlesel gösteriler bugün bir milyondan fazla

SAAF-Lübnan’da Hizbullah’ın öncülüğünde düzenlenmesi beklenen kitlesel gösteriler bugün bir milyondan fazla kişinin katılımıyla başladı.

 

Yüz binlerce Lübnanlı, gösterilerin resmi olarak başlatılacağının ilan edildiği saatten bir saat önce Beyrut’un “Riyazu’s- Sulh” ve “Şuheda” meydanlarını doldurdu. Gösteri alanında hoparlörlerle, Beyrut’un girişlerinin İçişleri Bakanlığı’nın emriyle kapatıldığı bildirilerek kente girişlerin açılması istendi.

 

Bugünkü gösteride Lübnan Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun, hükümet karşıtı siyasi partilerin hazırladığı bildiriyi okudu. Sinyore hükümetini istifaya davet eden Aun, ülkenin bunalımdan çıkışının tek yolunun bu olduğunu kaydetti.

 

Tüm ülkeleri mevcut hükümete destek vermemeleri konusunda uyaran Mişel Aun, böylesi bir desteğin ulusal birlik hükümetine karşı ve dostça olmayan bir adım olacağını belirtti ve bugünü Hıristiyanı ve Müslümanıyla tüm Lübnanlılar açısından tarihi bir gün olarak niteledi.

 

Televizyon kanallarını da yüz binlerce Müslümanın ve Hıristiyanın katıldığı bu büyük gösteriyi küçük göstermeme konusunda uyaran Aun, kalabalığa işaret ederek böylesi bir şeyin kendileri için bir utanç vesilesi olacağını ifade etti.

 

Bugünkü gösterinin herhangi bir kesime veya mezhebe özgü bir gösteri olmadığını belirten Aun, bunun Lübnan ulusal barışının korunması konusundaki ortak duyguların simgesi olduğunu ifade etti.

 

Gösteri sırasında “Sinyore, Berri sana emir veriyor, istifa et ve git”, “Sinyore başbakanlık binasını terk et ve git”, “Beyrut, ulusal birliğin kurucusu ve direnişin merkezidir”, ve “Gözyaşları kimsenin desteğine sebep olmaz” (Fuad Sinyore’nin savaş sırasında Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında ağlamasına atfen) şeklinde sloganlar atıldı.

 

Başta başbakanlık binasında olmak üzere kentin birçok noktasında oturma eylemi düzenleyen göstericiler, Cumhurbaşkanı Emil Lahud, yeni bir kabine kurması için yeni bir başbakan belirleyinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.