Nikaragua, Almanya, Kanada, Britanya ve Hollanda'yı Adalet Divanı'nda dava edecek

06 Şubat 2024

Nikaragua, Almanya, Britanya, Hollanda ve Kanada'yı İsrail işgalini desteklemeyi ve silah sağlamayı durdurmaya çağıran bir bildiri yayımladı.

YDH - Nikaragua hükümeti, işgal rejimine silah ve araç tedarik ederek Gazze'deki Filistin halkına yönelik soykırımda suç ortaklığı yaptıkları gerekçesiyle Almanya, Britanya, Hollanda ve Kanada'yı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava etmek üzere işlemlere başladı.

Hükümetin yayımladığı bildiride, söz konusu Batılı güçlerin hükümetlerine Gazze Şeridi'nde Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ve uluslararası insani hukukun aleni ve sistematik ihlallerine ortak olabilecekleri uyarısı yapıldı.

Söz konusu dört ülke, İsrail'e Gazze'de Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini kolaylaştırmak ya da ihlal etmek üzere kullanabilecek silah, mühimmat ve teknoloji tedarikini derhal durdurmaya çağrıldı.

Açıklamada, İsrail'i destekleyen ülkelerin 'ciddi bir soykırım riskinin varlığından haberdar olunan andan itibaren' işgal rejimine yapılan yardımları kesmekle yükümlü olduğu vurgulandı.

Diğer yandan açıklamada, UAD'nin 26 Ocak'ta aldığı ve İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği kanaatinin yer aldığı ara kararı anımsatıldı.

Mahkeme, Gazze'deki Filistinlilerin soykırım eylemlerinden korunma hakkını tanımış ve Filistinlilerin Soykırım Sözleşmesi kapsamında korunan bir grup olduğunu belirtmişti.