Savaşın 122’inci gününde Gazze cephesinde son durum

06 Şubat 2024

Savaşın 122’inci gününde İsrail rejimi güçleri Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırılarını arttırdı.

YDH- Gazze Şeridi, kuzey, orta ve güney bölümlerinden oluşuyor.

İsrail rejimi güçleri son iki hafta içerisinde Gazze Şeridi’nin güneyinde Han Yunus kentinin batı ve kuzey bölgelerine doğru ilerledi ve böylece Han Yunus kenti tamamen kuşatma altına alındı.

Ulaşan haberlere göre İsrail rejimi güçleri Han Yunus’un büyük bölümünü ele geçirdi. Yalnızca el-Emel, Nasr ve Han Yunus kampı direnişçilerin kontrolünde bulunuyor.

Geçen iki hafta içerisinde Gazze Şeridi’nin orta kesimlerinde ciddi bir değişiklik yaşanmadı. İsrail rejimi güçleri önceki mevzilerini koruyor.

Gazze Şeridi’nin kuzey bölümlerinde de dikkate değer bir değişiklik olmadı. 

Son birkaç gün içerisinde sahadan ulaşan haberlere ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinden çekilen video görüntülerine göre İsrail rejimi güçleri kuzeydeki Tevam ve civarındaki yerlerden de çekildi. 

Bununla birlikte İsrail rejimi güçleri Gazze kentinin güneybatısı ile sahil şeridinde hala bulunmaya devam ediyor.

Gazze Şeridi’nin kuzey bölümlerinde direniş güçlerinin varlığı ise dikkat çekiyor. İsrail rejimi güçlerinin Remmal bölgesindeki ilerleyişini gösteren son video görüntülerinde Filistinli direnişçilerin onları roketlerle avlaması dikkat çekmişti.

ISW News sitesi, bu durumun yayımladığı haritaların doğru olduğunu ispat ettiğini belirterek Gazze kentinde hala direnişçilerin var olduğunu bildirdi.

İsrail rejimi güçleri, Gazze Şeridi’nin kuzey bölgelerinden çekilmeye başlayınca, bu bölgelerdeki Filistinli direnişçilerin tamamen yok edildiği ve İsrail ordusunun da buradaki direnişçileri tamamen yok ettiği için çekildiği öne sürülmüştü.

Siyasi saha ve Paris toplantısı

Geçtiğimiz hafta pazartesi günü Paris’te Amerika ve İsrail rejimleriyle Mısır ve Katar’ın temsilcilerinin katıldığı bir görüşme yapıldı.

Paris görüşmesinde Gazze’deki İsrailli tutuklular ile İsrail zindanlarındaki Filistinli tutsakların karşılıklı olarak serbest bırakılması ve Gazze’de ateşkes yapılması konuları ele alındı.

Paris görüşmesinde toplanan tarafların hazırladığı ateşkes ve esir takasını öngören anlaşma metni Hamas’a iletildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’nin detayları görüşmek üzere Kahire’ye gideceği belirtilirken Filistinli yetkililer, bu anlaşma konusunda iyimser değiller.

Filistin direnişi, esir takası için savaşın tamamen durmasını ve İsrail rejimi güçlerinin Gazze’yi tamamen terk etmesini istiyor ve geçici ateşkese karşı çıkıyor. 

İsrail rejimi ise geçici ateşkes ile esir takasından ve Gazze’de direnişin olmadığı yeni bir siyasi yapıdan söz ediyor.

Paris görüşmelerinde ortaya çıkan anlaşma taslağında da savaşın tamamen durması ve İsrail rejimi güçlerinin tamamen çekilmesi yer almıyor. Uzun süreli ateşkesler ile İsrail rejiminin savaşı tamamen durduracağı beklentisi dile getiriliyor.

Filistin direnişi ise savaşın tamamen durması ve İsrail rejiminin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi için somut ve nesnel garantiler talep ediyor.