İsrail medyası: 13 bin asker yaralandı

08 Şubat 2024

İsrail rejiminin kayıpları gizlemek için olanca çabasına rağmen, İsrail medyasının ifşaatları devam ediyor.

YDH- İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 13 bin yaralı askeri tedavi ettiğini bildirdi.

Gazetede bugün yer alan bir habere göre, yaralılardan bir kısmı tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 2 bin 830 askerinse hastanelerdeki tedavileri devam ediyor.

İsrail Kanal 12 televizyonu da hafta başı yayımladığı bir haberinde, Gazze Şeridi'nde kara savaşlarının başlamasından bu yana 540 İsrail askerinin "yanlışlıkla” yaralandığını duyurmuştu. Daha fazla ayrıntı vermeyen Kanal 12, bu bilgilerin İsrail ordusuna ait veriler olduğunu iddia etmişti.

Uzmanlar, yaralı asker sayısının İsrail medyasının bildirdiğinden çok daha fazla olabileceğini, zira ordunun çok katı sansür uygulayarak kayıplarının boyutunu gizlemeye çalıştığını söylüyorlar.

7 Ekim’de ölü sayılarını gizlemek bir yana abartılı bir şekilde fazla açıklayan İsrail, Gazze ve Lübnan cephelerindeki kayıplarını ise gizliyor. İsrail basını, herhangi bir askerin öldüğünü açıklarken de “öldüğünün açıklanmasına izin verildi” ifadesine yer veriyor.

İsrail’in ölü sayılarını abartarak açıklaması da gizlemesi de kurulduğu günden beri uyguladığı enformasyon stratejisi ile ilgili.

Uluslararası kamuoyunda mağdur imajı yaratma ihtiyacı duyduğunda rakamları abartırken, askeri açıdan güçlü görünmek ihtiyacı hissettiğinde ise sansür mekanizmasını devreye sokuyor.

Sansürün resmi ve yasal olarak başlangıcı, 1966'da İsrail medya temsilcileri ile İsrail ordusu arasında imzalanan ‘Sansür Anlaşması’na uzanıyor.