Ehud Barak: En karmaşık savaşla karşı karşıyayız

09 Şubat 2024

Eski İsrail başbakanı, Gazze'deki mevcut savaşı, bu rejimin kuruluşundan bu yana "en karmaşık savaş" olarak nitelendirdi.

YDH- İsrail'in eski başbakanı Ehud Barak, Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Gazze savaşındaki politikalarını bir kez daha sert bir şekilde eleştirdi.

Netanyahu'nun, koalisyon kabinesindeki iki sağcı bakana "köle gibi" davrandığını söyleyen Barak, "Netanyahu'nun Smotrich ve Ben Gvir'e, kölesi gibi davranması ulusal bir felaketle sonuçlanacak" dedi.

Barak sözlerine şöyle devam etti: "Netanyahu'nun karar vermeyi reddetmesi, İsrail'i Gazze'de keskin ve derin bir zayıflık durumuna soktu."

"İsrail kuruluşundan bu yana en karmaşık savaşla karşı karşıyadır ve şu anda siyasi liderlik düzeyinde bir boşlukla karşı karşıyayız." diyen eski başbakan, şunları vurguladı: "Siyasi liderlikteki boşluk, hayati kararların alınması sürecini yavaşlatıyor, yetkililer arasında gerginliğe ve Washington ile etkileşimde kafa karışıklığına neden oluyor."

Bölgeyi yakından takip eden yetkili kişiler, Netanyahu’nun, Gazze savaşında ilan ettiği iki hedefini yerine getiremediği için bugünlerde daha da artan bir baskı altında olduğunu söylüyorlar.

Bilindiği üzere, İsrail, esirlerin serbest bırakılmasını ve Hamas'ın yok edilmesini savaşın hedefleri olarak duyurmuştu. Ancak uzmanlar, bu hedeflerin her ikisinin de gerçekleştirilmesinin çıkmaza girdiğini vurguluyorlar.

New York Times gazetesinde geçtiğimiz günlerde yer alan bir haberde, İsrail ordusundaki bazı üst düzey komutanlarının artık her iki hedefe aynı anda ulaşmanın mümkün olmadığı ve Hamas'ı yok etmeye yönelik uzun vadeli herhangi bir planın kaçınılmaz olarak esirlerin ölümüne yol açacağı sonucuna vardığını bildirmişti.

Ayrıca, pek çok İsrailli yetkilinin de işgal altındaki Filistin'de bile Hamas'ın tamamen yok edilme olasılığını sorguladığı aktarılıyor.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot birkaç hafta önce İsrail Kanal 12 televizyonuna verdiği röportajda, Hamas’ın “mutlak yenilgisinin” gerçekçi bir hedef olmadığını belirterek, “Bu yüzden hikaye anlatmamalıyız” demişti.

Rejimin eski başbakanı Ehud Olmert de birkaç gün önce Haaretz gazetesinde yayımlanan "Rehinelerin sağ salim geri dönmesi için savaşı durdurun" başlıklı makalesinde de Netanyahu'nun askeri seçenekle Hamas'ın yok etme iddiasının gerçek olmadığını ve bu gösteriyi düzenleyerek, Hamas'ın "Aksa Tufanı" adlı son operasyonunu engelleyememe başarısızlığını örtmeye çalıştığını belirtmişti.