İsrail istihbarat subayı istifa etti

09 Şubat 2024

İsrail ordusunda görevli bir istihbarat subayı, Hamas'ın 7 Ekim'deki operasyonlarını öngöremediğini söyleyerek istifa ettiğini duyurdu.

YDH- İsrail medyasında bugün yer alan bir haberde, İsrail Askeri İstihbarat Teşkilatı Aman'da görevli bir binbaşının istifa ettiği duyuruldu. Medya bunun, Gazze savaşından bu yana ilk defa yaşandığına dikkat çekti.

El-Meyadin, Jerusalem Post’ta dayandırdığı haberinde, onun, Hamas’ın 7 Ekim’deki operasyonu günü istihbarattaki başarısızlıktaki rolü nedeniyle görevinden istifa ettiğini ve komutanlarına yazdığı bir mektupta şunları söylediğini bildirdi: "7 Ekim’deki başarısızlığın sorumluluğumu kabul ediyorum ve görevimin son vermemi talep ediyorum."

Habere göre, bu yetkili savaşın başından beri ayrılması gerektiğini bildiğini, ancak savaşın bitmesini beklediğini ve şimdi dört ay sonra, artık koltuğunda kalmamaya karar verdiğini söyledi.

İsrail kamu yayın kurumu ‘Kan’ televizyonunun askeri analisti Roi Sharon da bu konuda bir açıklama yaparak, şu hususa dikkat çekti: "7 Ekim'in başarısızlığı, binbaşı rütbesine sahip bir subaydan ziyade, Aman'daki ve diğer askeri oluşumlardaki birçok yüksek rütbeli komutanı ilgilendiriyor."

Ancak İsrail ordusunun bir sözcüsü ise bu istifayı küçümsemeye çalışarak, gazetecilere şunları söyledi: "Bu subay birkaç hafta önce kişisel nedenlerden dolayı istifa etmek istemişti. Geçtiğimiz günlerde işten ayrılarak, ücretsiz izne ayrıldı.”

Jerusalem Post gazetesi söz konusu istihbarat görevlisinin “Hamas’ın saldırı tehlikesini” küçük görmede etkili olduğunu, ancak o dönemde İsrail askeri ve güvenlik kurumlarındaki genel görüşün de Hamas'ın "acil bir tehdit" oluşturamayacağı yönünde olduğunu açıkladı.

Jerusalem Post'a göre, subayın istifası "önemli bir olay" ve bunun, diğer üst düzey askeri yetkililerin de istifasının önünü açması bekleniyor.

Bu istifanın, Hamas'a karşı alınan yenilgiden dolayı bir istihbarat görevlisinin ilk istifası olması nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan analistler de bu yenilginin savaştan sonra pek çok kişinin istifasını körükleyeceğini söylüyorlar. Hatta bazı güvenlik yetkililerinin daha şimdiden istifa edeceklerini duyurdukları bildiriliyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail Kanal 12 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir haberde İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Şin Bet (İsrail İç Güvenlik Teşkilatı) Başkanı Ronen Bar ve Aman (Askeri İstihbarat) Başkanı Aharon Haliva’nın istifa edeceği, ancak savaş devam ettiği sürece görevlerinde kalacakları duyurulmuştu.

İsrail'in 7 Ekim'deki Aksa Tufanı sırasında eşi benzeri görülmemiş istihbarat başarısızlığının, rejimin birçok yetkilisi üzerinde baskı yarattığı ve askeri ve güvenlik kurumlarına çok çeşitli eleştiriler yöneltildiği İsrail medyasında birçok defa dile getirilmişti.

Bu bağlamda Ronen Bar, 16 Ekim'de Şin Bet personeline gönderdiği mesajda, Hamas'ın operasyon günündeki başarısını "kötü şans" olarak nitelendirip şunları söylemişti: "Teşkilatın başı olarak bu başarısızlığın sorumluluğu bende, araştırmak için zaman var, ama şimdi savaş zamanı."

İsrail medyası sadece Ronen Bar’ın değil, pek çok kişinin Netanyahu'nun siyasi geleceğinin sona erdiğini ve onu yalnızca Gazze savaşının görevde tutabildiğini düşündüğünü söylüyor.

7 Ekim’de ve sonrasında öldürülenlerin ve İsrailli esirlerin aileleri, İsrail askeri, siyasi ve güvenlik yetkililerini Hamas'a karşı ihmal, istihbarat zaafı ve askeri başarısızlık suçlamasıyla yargılamaya en istekli kişiler arasında yer aldığı aktarılıyor. Bu bağlamda Gazze yakınlarındaki Beiri kasabası halkı geçen hafta İsrail ordusuna yönelik şikayetlerini açıklamıştı.