Biden'ın yardımcısı Finer: Gazze'ye yaklaşımımız hatalıydı

10 Şubat 2024

ABD Başkanı Biden'ın yardımcılarından Jon Finer, Gazze savaşı konusunda yanlış adımlar attıklarının 'çok iyi farkında olduklarını' söyledi.

YDH - ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Jon Finer, yönetimin Gazze Şeridi'ndeki çatışmaya yaklaşımının hatalar içerdiğini itiraf etti.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre Finer, özel görüşmelerinde "7 Ekim'den bu yana bu krize yanıt verme biçimimizde yanlış adımlar attığımızı çok iyi biliyoruz," ifadelerini kullandı.

Yetkili, İsrail hükümetinin Filistin devletine yönelik 'anlamlı adımlar' atmaya 'ikna olmadığını' da sözlerine ekledi.

Washington yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirme konusunda aldığı tedbirleri de sıralayan Finer, İsrail ile Suudi Arabistan arasında resmi diplomatik ilişkilerin kurulmasının bir Filistin devletinin kurulması için kritik öneme sahip olduğunu, ancak bunun her iki ülkenin yanı sıra ABD'nin de bazı siyasi fedakârlıklarda bulunmasını gerektireceğini kaydetti.

Finer, "Suudi Arabistan için bir şeyler yapmamız gerekecek ve bu ülkede ya da Kongremizde olumlu karşılanmayacak. İsrail kendisinden isteneni yapmaya, yani iki devletli bir arada yaşama konusunda Filistinlilere yönelik anlamlı adımlar atmaya istekli olacak mı? Bu sorunun cevabının olumlu olup olmadığını emin değilim. Mevcut İsrail hükümetine hiç güvenim yok," dedi.

Öte yandan Finer, Biden yönetiminin İsrailli yetkililerin 'Gazzelileri hayvanlara' benzetmeleri de dahil olmak üzere bazı açıklamalarını resmi olarak kınamakta daha hızlı davranması gerektiğini de kabul ederek şöyle devam etti:

"Söylemsel çatışmalara girmek yerine sorunu çözmeye odaklanmak istedik. Bu tür düşünceleri tamamen reddettiğimizi ve katılmadığımızı yeterince açık bir şekilde ifade edemedik."

Yetkili, Biden'ın 14 Ocak'ta yaptığı açıklamada Filistinlilerin öldürülmesinden hiç bahsetmemesini kabul edilemez olarak nitelendirdi ve "Bunun için bir özür yok. Böyle bir şey olmamalıydı. Eminim bir daha da olmayacaktır. Hepimiz büyük bir zarar verildiğinin farkındayız," diye ekledi.