YDH - Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ve bölgedeki ortaklarının 'İsrail ve Filistinliler arasında uzun vadeli barış için, Filistin devletinin kurulması yönünde net bir zaman çizelgesi de dahil olmak üzere, önümüzdeki birkaç hafta içinde açıklanabilecek ayrıntılı ve kapsamlı planı' tamamlama konusunda elini çabuk tuttuğunu bildirdi.
Habere göre planın tamamlanma süreci, Gazze'deki çatışmaların durdurulması ve Hamas ile müttefik direniş gruplarının elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması çabaları dahilinde ileriyor.
ABD'li ve Arap yetkililer, altı haftalık ateşkesin planının Gazze'ye yardım toplanması ve Filistin geçici hükümetinin kurulması da başta olmak üzere diğer hedeflerin uygulanmasına yönelik ön adımların atılmasına zaman sağlayacağını kaydetti.
Bunun yanı sıra Amerika ve ortakları, esir takası anlaşmasına Ramazan ayı başlamadan önce varılması konusunda umutlu. Gazeteye konuşan ABD'li bir yetkili "Kilit nokta rehine anlaşması," değerlendirmesini yaptı.
ABD ve plandaki ortakları Mısır, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistinli temsilciler kendi aralarında anlaşmaya varmaya çalışırken, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde, bir milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı kalabalık Refah'ta saldırı düzenlemesinin söz konusu çabayı ve esir takası anlaşması ihtimalini rayından çıkarmasından endişe ediliyor.
Haberde, "Planlama odasındaki fil, İsrail ve hükümetinin tartışılanların çoğunu, yani Batı Şeria'daki yerleşimcilerin tamamının olmasa da birçoğunun geri çekilmesi, Doğu Kudüs'te bir Filistin başkenti, Gazze'nin yeniden inşası ve birleşik bir Batı Şeria ve Gazze için güvenlik ve yönetim düzenlemeleri kabul edip etmeyeceği," ifadelerine yer verildi.
Ayrıca haberde, "İsrail'e ayrıca Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleriyle normalleşme ve reddedilmesi zor güvenlik garantileri sunulması bekleniyor," bilgisi paylaşıldı.
ABD'li yetkililer, söz konusu eylem menüsünün siyasi reform, hem İsrail hem de Filistinlilere verilecek güvenlik garantileri, normalleşme ve yeniden yapılanma gibi unsurlar hayata geçirilirken aynı zamanda Washington yönetiminin Filistin devletini erken tanımasını içerdiğini belirtti.
Görüşmeler hakkında bilgi veren ABD'li bir yetkili, "Bunu parça parça yaparak bu anın ivmesini kaybetmek istemiyoruz," diye konuştu.
Bir Arap yetkili de Hamas'ın siyasi kanadının kurulacak hükümette olmasa bile görüşmelere dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu konuda hemfikir olduklarından emin olmak için onları temsil eden birine ihtiyacımız var," değerlendirmesini yaptı.
Yetkili, Hamas ile El Fetih arasında daha önce yaşanan ve Hamas'ın Gazze'de iktidar seçilmesine yol açan çatışmalara atıfta bulunarak, "Aksi takdirde ve bundan memnun olmazlarsa, El Fetih ve Hamas'ı yeniden yaşarız," dedi.
Fakat yetkili, yeniden canlandırılmış bir hükümet altında iki yıllık istikrar ve refah sağlayabilirlerse, sandıkta 'kimsenin Hamas'ı seçmeyeceğini' öne sürdü.