Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü

17 Şubat 2024

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmesinde işgal rejiminin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine planladığı saldırıyı Filistinlilere güvenlik garantisi verilmeden desteklemeyeceklerini söyledi.

YDH - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cumartesi günü İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog ile yaptığı görüşmede, Washington yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki Refah'ta barınan Filistinliler için etkili bir güvenlik planı olmadan saldırıyı desteklemeyeceğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin Refah'ta barınan bir milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamaya yönelik inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmaksızın bu bölgeye yönelik bir kara harekâtını sürdüremeyeceğini yineledi," ifadelerini kullandı.

Toplantıda Blinken'in bir kez daha 'sivillerin korunması ve çatışmanın genişlemesinin önlenmesi için gerçek tedbirlerin alınması' gereğine dikkat çektiğini aktaran Miller, ayrıca Bakan'ın, ABD'nin iki devletli çözüm de dahil olmak üzere 'bölgede kalıcı barışın sağlanmasına dönük taahhüdünü' yinelediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı ve İsrail Cumhurbaşkanı, Filistin direnişinin elindeki esirlerin serbest bırakılması ve 'Filistinli sivil halka daha fazla insani yardım akışına olanak sağlayacak' ateşkes konusunda anlaşmaya varılması çabalarını görüştü.