İsrail kabinesinden iki devletli çözüme ret

18 Şubat 2024

İsrail rejiminin savaş kabinesi, bağımsız bir Filistin devletinin tanınması konusunda gelen 'dayatma' olarak nitelendirdiği çağrıları reddeden kararı oybirliğiyle kabul etti.

YDH - İşgal rejiminin savaş kabinesi, düzenlediği haftalık toplantıda, Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından geçen günlerde sunulan ve bağımsız bir Filistin devletinin tanınması konusunda ABD başta olmak üzere ülkelerden gelen talepleri 'dayatma' olarak görerek reddeden kararı oybirliğiyle kabul etti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Hükümet, İsrail'in uluslararası dayatmaya karşı çıkmasına ilişkin açıklayıcı kararı oybirliğiyle kabul etti," ifadelerini kullandı.

Rejimin 'Filistinlilerle kalıcı bir çözüme ilişkin uluslararası dayatmaları kategorik olarak reddettiği' belirtilen açıklamada, "İsrail, bir Filistin devletinin tek taraflı olarak tanınmasına karşı çıkmaya devam edecektir. Böyle bir tanıma 7 Ekim katliamından sonra eşi benzeri görülmemiş bir terör eylemi için büyük bir ödül olacaktır ve sorunun gelecekte barışçıl bir şekilde çözülmesini engelleyecektir," denildi.

Öte yandan açıklamada, "Çözüm, ulaşılabildiği ölçüde, önkoşullar olmaksızın yalnızca taraflar arasında doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilecektir," diye kaydedildi.

Taslak belgeyi bakanlara sunan Netanyahu, bunu 'İsrail'e tek taraflı olarak bir Filistin devleti dayatma girişimine ilişkin uluslararası toplumdaki son konuşmalar ışığında' yaptığını savunmuştu.