Iştiyye: Moskova'daki toplantı, Hamas'ın ciddiyetini ölçecek

18 Şubat 2024

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, Moskova'da düzenlenecek olan toplantının Hamas'ın 'FKÖ ile çerçevesinde hareket etmeye' ne kadar hazır olduğunu' göstereceğini öne sürdü.

YDH - Mahmud Abbas idaresinde Filistin Yönetimi'nin başbakanı Muhammed Iştiyye, bu ayın sonunda Rusya'nın girişimiyle Moskova'da düzenlenecek olan toplantının, Hamas'ın Batı Şeria'daki yönetimle işbirliği yapmaya ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) 'çerçevesinde hareket etmeye' ne kadar hazır olduğunu ölçeceğini belirtti.

Münih Güvenlik Konferansında konuşan Iştiyye, "Şubat ayı sonunda Moskova'da tüm Filistinli grupların katılacağı Filistinliler arası bir toplantı düzenlenecek," diyerek, Rusya'nın daveti üzerine Hamas temsilcilerinin de katılacağını kaydetti.

Iştiyye, "Moskova'daki toplantılar Hamas'ın Filistin makamlarıyla işbirliğine ve Filistin Kurtuluş Örgütü çerçevesinde birleşmeye ne kadar ciddi bir şekilde hazır olduğunu açıkça ortaya koyacak," ifadelerini kullandı.

TASS'ın aktardığına göre 16 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladiimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, söz konusu toplantının 29 Şubat ile 1-2 Mart tarihleri arasında gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

Iştiyye, "Hamas Filistin hareketinin ve Filistin halkının ayrılmaz bir parçasıdır. Filistinlilerin kendi aralarında birlik sağlamaları gerekiyor ve biz de bunun için çaba göstereceğiz," değerlendirmesini yaptı.

Bu bağlamda Filistinlilerin 'Hamas da dahil olmak üzere iki devletli çözümü kabul ettiklerini' savunan Iştiyye, "Şu an Filistinlilerin İsrail'de müzakere masasına oturacakları bir ortakları yok," diye ekledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'şimdiye dek herhangi bir zafer elde edemediğini' belirten yetkili, ayrıca bugünün ana meselelerinin acil ateşkes ve Gazze Şeridi halkına insani yardım sağlanması olduğunu dile getirdi.