Sisi: Süveyş Kanalı'nın gelirleri yarı yarıya azaldı

19 Şubat 2024

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ensarullah'ın Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki operasyonları nedeniyle Süveyş Kanalı'nın yüzde 40 ila 50 arasında gelir kaybı yaşadığını duyurdu.

YDH - Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, EGYPES-2024 Uluslararası Enerji Fuarı ve Sergisinin açılışında yaptığı açıklamada, Süveyş Kanalı'nın kârlılığının son dönemde Kızıldeniz'de yaşanan olaylar nedeniyle yaklaşık yüzde 40 ila 50 oranında azaldığını bildirdi.

Sisi, "Gazze Şeridi'ndeki durum ve ilgili gelişmeler Mısır'ı da etkiliyor; özellikle Süveyş Kanalı her yıl en az 10 milyar dolar getiriyordu, ancak şimdi kârlılıkta yüzde 40 ila 50'lik bir düşüşe şahit oluyoruz," ifadelerini kullandı.

Sisi, buna rağmen Mısır'ın çeşitli sektörlerde 'ortaklarına karşı taahhütlerini yerine getirmeye çalıştığını' da sözlerine ekledi.

Geçen ay Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabia da kanalın kârlılığındaki düşüşe ilişkin benzer bir değerlendirme yapmıştı.

Rabia'nın paylaştığı verilere göre ocak ayının ilk yarısında kanalın gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 oranında azaldı ve Süveyş Kanalı'ndan geçen gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30, gemilerin tonajları ise yüzde 41 oranında düştü.

Mısır'ın Süveyş Kanalı'nın işletilmesinden elde ettiği gelir geçen yıl 10 milyar doları aştı. Kanaldan elde edilen mali gelirler ülke bütçesinin ana gelir kalemlerinden biri ve ülke hazinesi için önemli bir döviz kaynağı.