Biden'ın danışmanı Mısır ve İsrail'i ziyaret edecek

20 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk, İsrail'in Gazze'nin Refah kentine dönük olası saldırısıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Mısır ve İsrail'e gidecek.

YDH - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta düzenleyeceği olası saldırıyla ilgili görüşmelere katılmak üzere bu hafta Mısır ve İsrail'i ziyaret edecek.

Axios portalının dört ABD'li ve İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre McGurk, İsrail'in Refah'ta gerçekleştirmeyi planladığı saldırıyı ve esir takasına yönelik olası bir anlaşmayı görüşmek üzere bölgeye ziyaret düzenleyecek.

McGurk'ün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüşmesi bekleniyor.

Kaynaklara göre Biden yönetimi, İsrail'den Refah'ta planlanan saldırı hakkında, özellikle de İsrail devletinin bölge sakinlerini tehcire tabi tutma niyeti hakkında bilgi almak istiyor. 

Kaynaklar, İsrail'in kamuoyuna yaptığı açıklamalara rağmen Refah'taki saldırının en erken nisan ortasına kadar, yani Ramazan ayının bitiminden sonra başlayacağını belirtti.

Netanyahu, geçen hafta yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'nde 'mutlak zafere' ulaşıncaya kadar savaşacağını ve buna sivillerin tehcir edilmesinden sonra gerçekleştirilecek Refah saldırısının da dahil olduğunu söylemişti.