Filistin Direnişi: İsrail’in Gazze’deki ilerleyişi durduruldu

21 Şubat 2024

Filistin Direnişi’ne ait kaynaklar, el-Zeytun Mahallesi’nin güney bölgelerinde İsrail rejim güçleriyle yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi.

YDH- El-Meyadin'e konuşan Filistin Direnişi’ne ait kaynaklar, Gazze şehrinin güney kesiminde ağır çatışmalar yaşandığını açıkladı.

Direniş kaynakları, İsrail tanklarının tanksavar silahlarıyla hedef alındığını ve onların, el-Devle kavşağında ve 8. Cadde'nin eteklerindeki ilerleyişlerinin durdurulduğunu belirtti.

Kaynaklar ayrıca, İsrail güçlerinin el-Zeytun Mahallesi’nin güney girişine önemli takviyeler getirdiğini, özellikle de İsrail ordusunun dün sabahtan beri mahallenin merkezine doğru ilerlemeye çalıştığını bildirdi.

İsrail savaş uçaklarının el-Zeytun'da sivillerin evlerini ve tarım arazilerini hedef alan yoğun bombardımanlar gerçekleştirdiğini söyleyen Direniş kaynakları, bunun sonucunda çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gazze’deki insani durumla ilgili pazartesi günü bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler de endişe verici gıda eksikliği, artan yetersiz beslenme ve yaygınlaşan hastalıkların Gazze'de çocuk ölümlerinde bir patlamaya yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısının üzerinden yirmi hafta geçerken BM kuruluşları da Filistin topraklarında gıda ve güvenli suyun "inanılmaz derecede kıt" hale geldiği uyarısında bulundu ve neredeyse tüm küçük çocukların bulaşıcı hastalıklara yakalandığını vurguladı.

BM çocuk kuruluşu UNICEF'in insani yardımdan sorumlu başkan yardımcısı Ted Chaiban, "Gazze Şeridi, önlenebilir çocuk ölümlerinde bir patlamaya tanık olmakla yüz yüze; bu da Gazze'de zaten dayanılmaz düzeyde olan çocuk ölümlerini daha da arttıracak" dedi.

BM çocuk, gıda ve sağlık kuruluşlarının ortak değerlendirmesine göre, Gazze'deki beş yaş altı çocukların en az %90'ı bir ya da daha fazla bulaşıcı hastalıktan etkileniyor.

Yaptığı açıklamada açlığın ve hastalığın ölümcül bir kombinasyon olduğunu vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan da şunları söyledi: "Aç, zayıf düşmüş ve derin travma geçirmiş çocukların hastalanma olasılığı daha yüksektir. Hasta olan çocuklar, özellikle de ishalli olanlar, besinleri iyi ememezler."