Brezilya: İsrail, Lula'yı suçlayarak dikkatleri başka yöne çekmeyi amaçlıyor

21 Şubat 2024

Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira, Lula'yı 'istenmeyen kişi' ilan eden İsrail rejiminin dünya kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmeyi amaçladığını söyledi.

YDH - Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı antisemitik kışkırtıcılıkla suçlayan İsrail rejiminin dünya kamuoyunun dikkatini Gazze Şeridi'nden başka yöne çekmeyi amaçladığını söyledi.

Folha de Sao Paulo gazetesinin aktardığına göre Vieira, yaptığı açıklamada İsrailli mevkidaşı Israel Katz'ın açıklamalarının 'biçim olarak kabul edilemez' ve 'içerik anlamında gerçek dışı' olduğunu belirtti.

Bakan Vieira, "İsrail, bölünmeyi kışkırtmaya çalışmanın yanı sıra, Gazze'de devam eden katliamları, sivillerin tehcir edilmesi ve toplu cezalandırılması hakikatini örtbas etmek için dikkatleri Brezilya'nın üzerine çekmeye çalışıyor," dedi.

"Dost bir ülkenin devlet başkanı olan Lula da Silva'ya bu şekilde hitap etmek anormal ve çirkindir," diyen Brezilya Dışişleri Bakanı, Brezilya ile İsrail arasındaki diplomatik krizin 'İsrail diplomasi tarihinde utanç verici bir sayfa' olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail rejimi, Gazze'deki uygulamalarını Hitler Almanya'sının yaptıklarına benzeten Brezilya Devlet Başkanını özür dileyene ve sözünü geri alana kadar 'istenmeyen kişi' ilan etmişti.

Lula da Silva'nın uluslararası ilişkilerden sorumlu özel temsilcisi Celso Amorim, devlet başkanının özür dilemeye niyeti olmadığını söyledi. Aynı günün ilerleyen saatlerinde Folha de Sao Paulo gazetesi, Lula'nın Tel Aviv'deki büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdığını bildirdi.