Kahire’de ateşkes hareketliliği

22 Şubat 2024

Son iki haftadır çökme aşamasına gelen Gazze’de ateşkes müzakerelerde sürpriz bir değişiklik olduğu ortaya çıktı.

YDH- Amerikan ve İsrail basınından sonra Arap basınında da Gazze’de ateşkes sağlanması konusunda yeni gelişmeler olduğu bilgisi yer aldı.

Son iki haftada çöktü gözüyle bakılan ateşkes müzakereleri Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki heyetin Kahire’ye gitmesiyle birlikte yeniden hareketlendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail müzakere heyetini Kahire'ye geri göndermeyi reddetmiş ve muhtemel bir esir takası anlaşması konusunda daha uzlaşmaz pozisyonlar açıklamıştı.

İsrail basınında Amerikan rejiminin, İsrail’e ramazan ayı öncesinde bir ateşkes için baskı yaptığı öne sürülüyor.

Önceki gün akşam saatlerinde Amerikan rejimine ait resmi bir uçağın Tel Aviv'e inmesinin ardından Kahire'ye uçtuğu bildirildi.

Söz konusu uçağı taşıyanlara ilişkin herhangi bir bilgi verilmezken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Mısır'da devam eden görüşmelere katılmak üzere Ortadoğu'ya baş elçisi olarak Brett McGurk'u gönderdiği ifade edildi.

McGurk, dün Mısır Genel İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüşürken, bugün ise İsrailli yetkililerle görüştü.

Lübnan’da yayımlanan el-Akhbar gazetesinin haberine göre Biden, CIA Başkanı William Burns'ün geçen hafta müzakereleri tamamlamak üzere Netanyahu'yu İsrail heyetini Kahire'ye geri göndermeye ikna edememesi üzerine McGurk'u gönderdi.

İsrail televizyonu Kan'a göre Katar ve Mısır, İsrail'e Hamas'ın iki temel talebi olan savaşın sona erdirilmesi ve hapishanelerin boşaltılması konusunda ilk esneklik işaretlerini gösterdiğini belirten bir mesaj iletti.

Bu durumun iki taraf arasında yoğun müzakerelerin önünü açabileceği kaydediliyor.

Kan televizyonuna göre, anlaşmanın Ramazan ayından önce, yani 3 hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ise dün bir televizyonda yaptığı açıklamada esir değişimi konusunda anlaşmaya varmaya çalıştıklarını belirtti.

Gantz, "Oğullarımızı ve kızlarımızı geri almak için hiçbir fırsatı kaçırmayacağız. Müzakere sürecinde ilerleme ihtimalini artıran ve yeni bir takas anlaşmasına yol açan ön işaretler var" dedi.

Bir anlaşmaya varılamazsa, Refah'taki askeri operasyonun halkın tahliyesinden sonra Ramazan ayında bile başlayacağı tehdidinde bulunan Gantz, yardımların Hamas'a ulaşmaması sağlanarak Arap ülkeleri üzerinden Gazze'ye aktarılacağını ifade etti.