Biden'ın yaptırımlarına rağmen Amerikalılar ırkçı yerleşimcileri fonlamaya devam ediyor

23 Şubat 2024

Associated Press, ABD ve İngiltere'nin yaptırımlarına rağmen Batı Şeria'daki ırkçı yerleşimcilerin Amerika'dan internet üzerinden bağış almaya devam ettiğini bildirdi.

YDH - ABD'de Başkan Joe Biden'ın uyguladığı yaptırımlara rağmen Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik ırkçı şiddetten sorumlu yerleşimciler, ABD'den bağış almaya devam ediyor.

Associated Press'in (AP) haberine göre ABD ve İngiltere'nin yedi yerleşimciye kısıtlamalar getirmesinin ardından bağışlar kesilmedi.

Habere göre Biden yönetimi bu ay Batı Şeria'da Filistinli sivillere saldıran İsrailli yerleşimci Yinon Levi'ye yaptırım uyguladıktan hemen sonra destekçileri hızla harekete geçti.

Birkaç gün içinde internette başlatılan bağış kampanyası dünya çapında 3 binden fazla bağışçıdan Levi ve onun yerleşimci karakolu için 140 bin dolardan fazla bağış topladı.

Haberde, bu adımın bağış sitelerini ve finansal hizmet sunan firmaları ABD yaptırımlarını ihlal ettikleri için ceza alma riskiyle karşı karşıya bırakacağı anımsatıldı.

Levi, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarda bulunan ve ABD ve İngiltere tarafından bu ay hedef alınan yedi yerleşimciden biriydi.

Givechak sitesinde toplanan bağışlardan elde edilen fonlar, bölgedeki İsrailli yerleşimci meclisinin himayesi altındaki bir kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından toplandı.

Sitede, "Birkaç gün önce, Yinon Levi'nin hesaplarına skandal bir kararla el konuldu," diye bir not yer aldı.

Yaptırım uzmanları, kararın kampanyalara katılan ABD vatandaşları ve şirketleri için geçerli olduğunu ve ABD hükümetine, ülke vatandaşlarının veya şirketlerinin yaptırımları ihlal etmesine izin veren İsrail kuruluşlarını kara listeye alma yetkisi verdiğini söyledi.

Yaptırım uygulanan yerleşimciler için açılan iki bağış sayfası da kapatıldı. İsrail basını, bağışlara olan bazı şirketlerin kendilerini yerleşimcilerden ayırmak için harekete geçtiğini bildirdi.

İsrailli avukat Eitay Mack, bağış kampanyalarının yerleşimlere para toplamak için son derece önemli hale geldiğini söyledi. Yerleşim karşıtı gözlemci grup Peace Now tarafından AP ile paylaşılan, Levi ile yerel bölge meclisi arasındaki  sözleşmeye göre, Levi 2021 yılında güney El Halil'deki Meitarim Çiftliği'ni kurdu.

İleri karakolun gelişimine bağışlar yardımcı oldu ve JGive sitesinde kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından başlatılan kampanyayla yaklaşık 6 bin dolar toplandı.

Peace Now, ileri karakol geliştikçe, yakınlardaki dört Filistin mezrasından 300'den fazla kişinin Levi ve diğer yerleşimcilerin şiddetini gerekçe göstererek evlerini terk ettiğini anımsattı.

ABD yaptırımlarının açıklanmasının ardından Givechak'ta 'Mount Hebron Fund' tarafından yönetilen bir bağış kampanyası ortaya çıktı. İletişim bilgilerinde bir hükümet e-posta adresi yer alıyordu ve bu da Har Hebron Bölge Meclisi ile bağlantılı olduğunu gösteriyordu.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, bağış toplayan kişi Levi'nin kardeşi Itamar'dı ve Levi yaptırımlardan kurtulmak için ortak olduğu bir şirketin mülkiyetini ona devretmişti.

AP tarafından elde edilen e-postalara göre, sayfa kapatıldıktan sonra bile Itamar Levi bir Bank Leumi hesabına bağış kabul etmeye devam etti.

Ben Pesach sayfayı eski adı Twitter olan X'te yayımlayarak takipçilerini 'egemenliğimizi tamamen kaybetmeden önce kahramanlara yardım etmeye' çağırdı. AP'nin ulaştığı Pesach, 5 bin şekel (1500 dolar) bağış yaptığını reddetti ancak Levi'nin çocuklarının 'Biden yönetiminin İsrail karşıtı ve antisemitik yaptırımlarının kurbanı' olduğunu iddia etti.

Aşırı sağcı grupları izleyen İsrailli bir STK olan The Democratic Bloc'un AP ile paylaştığı belgelere göre, sayfa kapatıldıktan sonra bir takas şirketi parayı Levi'nin ailesine aktarmayı reddetti ve aile de parayı almak için dava açtı.

Bağış sitelerinin çoğu İsrailli Bank Hapoalim'in sahibi olduğu popüler ödeme uygulaması Bit'i kullanıyor. Facebook'ta 13 Kasım'da yayımlanan gönderide, Batı Şeria'daki yasa dışı çiftliklerde çalışmak üzere gönüllüler gönderen ve hükümet tarafından finanse edilen bir grup olan Hashomer Yosh'un Levi'nin karakoluna gönüllüler gönderdiği kaydedildi.

Ayrıca ABD tarafından yaptırım uygulanan bir başka yerleşimci olan David Chai Chasdai için New York merkezli Charidy sitesinde düzenlenen bağış kampanyasında 31 bin doların üzerinde para toplandı.

Charid adına para toplayan grup, hapisteki Yahudi ırkçıar için para toplayan Shlom Asiraich olarak listeleniyor.

Öte yandan yaptırımlar, 120 yıllık bir grup olan Yahudi Ulusal Fonu gibi önde gelen İsrail kuruluşlarını da etkileyebilir.