İsrail yerleşimleri Blinken'da "hayal kırıklığı" yaratmış

24 Şubat 2024

Blinken, uzun vadeli barışa ve İsrail’in güvenliğine zarar vereceğini düşündüğü yeni konut inşaatları konusunda ABD’nin duyduğu endişeyi dile getirdi.

YDH- Buenos Aires’te bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Batı Şeria’da yeni konut inşa etme planlarından hayal hayal kırıklığı duyduğunu söyledi.

Bu planların kalıcı barışın sağlanmasına zarar verdiğini belirten Blinken, Amerika'nın İsrail'in işgal ettiği topraklardaki yerleşimlerini genişletmesine karşı olduğunu söyledi ve bunun İsrail’in güvenliğine zarar verdiğini vurguladı.

Blinken, “Bu planlar aynı zamanda uluslararası hukuka da aykırıdır. Yönetimimiz yerleşimlerin genişletilmesine kesin bir şekilde karşı çıkmaktadır ve bizim görüşümüze göre bu durum İsrail’in güvenliğini güçlendirmez, sadece zayıflatır” dedi. 

Kasım 2019’da Trump yönetiminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin artık İsrail’in 1967 savaşında işgal ettiği Batı Şeria topraklarında kurduğu yerleşimleri uluslararası hukuku ihlal ediyor olarak görmediğini açıklamıştı.

Pompeo'nun bu açıklamasıi kırk yılı aşkın bir süredir devam eden önceki ABD politikasında radikal bir değişiklik olarak nitelenmişti. 

Axios’a konuşan ABD’li bir yetkiliye göre Blinken’in “Pompeo doktrini” olarak bilinen uygulamayı tersine çevirme kararı, İsrail hükümetinin Perşembe günü Batı Şeria’daki yerleşimleri genişletmeyi planladığını açıklamasına bir yanıt olarak geldi. Söz konusu hamle Dışişleri Bakanlığı tarafından son üç yıldır değerlendiriliyordu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada hükümetin “konuyla ilgili nihai kararı teyit ettiğini” söyledi. John Kirby Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada Blinken’in kararının “önceki yönetimle ilgili olmadığını” söyledi.

Kirbi, “Biz sadece bu yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğu yönündeki nihai kararı bir kez daha teyit ediyoruz.Bu, Cumhuriyetçi ve Demokrat yönetimler boyunca tutarlı olan bir pozisyondur, Eğer tutarsız davranan bir yönetim varsa, o da bir önceki yönetimdir” dedi.

İsrailli yetkililere göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Biden yönetimiyle büyük bir çatışmaya girmekten kaçınmak için son aylarda bu tür adımlar atmadı. İsrail hükümeti Perşembe günü yaptığı açıklamada yerleşim yerlerinde 3 binden fazla yeni konut planını yakında onaylayacağını duyurdu.