İsrail, Refah'a yönelik saldırı planlarını Mısır'a sunacak

25 Şubat 2024

İsrail basını, Rafah kentine saldırı yapılmadan Hamas'ın yenilemeyeceğini öne süren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun saldırı planını Mısır yönetimiyle paylaşacağını bildirdi.

YDH- İsrail'in Yediot Aharonot gazetesine göre, İsrailli yetkililer, Hamas'a karşı sürdürülen savaşın Rafah'a yönelik bir saldırı olmadan sona eremeyeceğine inanıyor.

Rejimin başbakan Netanyahu, Mısır ile gerilimleri önlemek adına Rafah için operasyonel planları onaylamak üzere kabineyi toplantıya çağıracak.

Planların, Refah kentindeki sivil halkın tehcirini içerdiğini beliren gazete, İsrail rejiminin bu saldırıyla dört Hamas taburunun ortadan kaldırılmayı hedeflediğini ve planı Kahire'ye sunacağını bildirdi.

Habere göre, İsrail rejimi Mısır'dan Gazze'ye silah intikalini önlemek için inşa edilecek yeraltı bariyeri konusunda Kahire ile koordineli çalışmak zorunda kaldı.

Tüm bunlar, yıllardır süren barış anlaşmasının askıya alınmasını da içeren, ikili ilişkilere ciddi yansımaları olacağı yönündeki tehditlerin ardından geldi. Mısır, İsrail rejiminin Gazze'nin Mısır sınırı hattındaki Selahaddin Ekseni'ne saldırı yapması halinde iki taraf arasındaki barış anlaşmasının ciddi şekilde tehlikeye gireceği tehdidinde bulunmuştu.

Mısırlı üst düzey bir yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'deki savaşın Ramazan ayına uzaması konusunda uyarıda bulundu ve İsrail'in Gazze'ye Ramazan ayında saldırı düzenlemesi durumunda krizin doruğa tırmanacağını belirtti.

Habere göre tutsakların serbest bırakılması için yapılan müzakereler devam ederken, Refah'a yönelik saldırının ertelenebileceği belirtildi. Ancak İsrailli askeri yetkililer ve siyasi liderlik, saldırının gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda hemfikir.

İsrail ordusu Pazar günü bir askerinin daha öldüğünü duyurdu. Rejimin Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Cumartesi günü Gazze'ye giderek komutanlarla bir araya geldi ve onlara Hamas üzerindeki askeri baskının bir anlaşmaya varılmasında etkili olduğunu söyledi.

Halevi, "Esirlerin serbest bırakılması için müzakere ediyoruz. Bunun nasıl sona ereceğini söyleyemem. Biz savaşıyoruz. Bir şeyi bilmenizi istiyorum:  Savaş ve müzakereler birbiriyle bağlantılı." dedi. 

Gazze'de devam eden savaşla bağlantılı olarak İsrail ordusu kuzeydeki Hizbullah güçleriyle de savaşını sürdürüyor.