Gazze'de kıtlık ve katliam

29 Şubat 2024

Gazze Şeridi'nde hüküm süren kıtlığın ortasında aileleri için un almaya çalışan Filistinlilere ateş açan İsrail güçleri 100'den fazla kişiyi öldürdü. Katliam sonucunda yaklaşık 750 kişi de yaralandı.

YDH- Katar merkezli el-Cezire’nin bildirdiğine göre, İsrail askerlerinin Gazze Şehri yakınlarında gıda yardımı bekleyen kalabalık bir gruba ateş açması sonucu 100'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 700 kişi de yaralandı. 

Un taşıyan yardım kamyonlarını bekleyen insanların üzerlerine ateş açıldığını bildiren el-Cezire, bölgeye ambulans ulaşamadığı için onlarca ölü ve yaralı Filistinlinin cesetlerinin kamyonlara taşındığını bildirdi.

Bir tanık, “Un almaya gittik. İsrail ordusu bize ateş etti. Yerde çok sayıda şehit var ve şu ana kadar onları geri çekiyoruz. İlk yardım yok.” dedi. 

Gazze Sağlık Bakanlığı en az 104 kişinin öldüğünü ve 750'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı olayı soğukkanlı bir "katliam" olarak nitelendirdi.

Bakanlık, saldırının İsrail'in devam eden "soykırım savaşının" bir parçası olduğunu söyledi. Uluslararası topluma "sivilleri korumanın tek yolu" olarak ateşkes sağlanması için "acilen müdahale etme" çağrısında bulundu.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren el-Cezire’den Bernard Smith de İsrail ordusunun önce kalabalığı suçlamaya çalıştığını ve yardım kamyonları geldiğinde birçok kişinin ezilme ve çiğnenme nedeniyle yaralandığını iddia ettiğini belirtti. Ancak baskılar üzerine İsrailliler açıklamalarını değiştirerek, askerlerinin yaklaşan yüzlerce asker tarafından tehdit edildiğini hissettiklerini ve ateş açarak karşılık verdiklerini belirttiler.

Amerika Birleşik Devletleri ölümleri "ciddi bir olay" olarak nitelendirdi ve haberleri araştırdıklarını belirtti.

el-Cezire’den İsmail el-Gul, İsrail tanklarının ateş açtığını ve ardından çok sayıda ölü ve yaralının üzerinden geçtiğini bildirdi. Bu durumu bir katliam olarak nitelendiren el-Gul, Gazze'de zaten vahim olan açlık koşullarına bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.

el-Cezire kurbanların şu dört tıbbi tesise nakledildiğini belirtti: Eş-Şifa, Kemal Advan, Ehli ve Ürdün hastaneleri.

El-Gul'un da belirttiği gibi, yolların tahrip edilmesi nedeniyle ambulanslar bölgeye ulaşamadı.

el-Cezire şunu kaydetti: "Sayılar artacak. Hastaneler artık çok sayıda hastayı barındıramıyor çünkü bırakın ilacı, yakıtları bile yok. Hastanelerde kan da tükenmiş durumda."

"Kelimelerin ötesinde"

Quds News Network’a konuşan bir görgü tanığı şunları söyledi:

"Dünden beri bekliyorum. Bu sabah 4:30 sularında kamyonlar gelmeye başladı. Yardım kamyonlarına yaklaştığımızda, İsrail tankları ve savaş uçakları sanki bir tuzakmış gibi bize ateş etmeye başladı.

Arap devletlerine diyorum ki, madem bizi öldürtmek istiyorsunuz, neden yardım gönderiyorsunuz? Böyle devam ederse hiçbir yardımın ulaşmasını istemiyoruz. Gelen her konvoy yeni bir katliam anlamına geliyor."

Eş-Şifa Hastanesi hemşireler bölümü başkanı Cadullah eş-Şafii "durumun kelimelerle ifade edilemeyecek kadar kötü olduğunu" belirterek "hastane onlarca ceset ve yüzlerce yaralı ile doldu" dedi.

Cadullah eş-Şafii şöyle devam etti: "Kurbanların çoğu başlarından ve vücutlarının üst kısımlarından kurşun ve şarapnel parçalarıyla yaralanmış. Doğrudan topçu bombardımanı, insansız hava araçları ve silahlarla vuruldular."

Sistematik saldırılar

Gazze'nin güneyindeki Refah'tan bildiren el-Cezire'den Hani Mahmud da son birkaç gün içinde Gazze Şehri yakınlarındaki Salaheddin Caddesi'nde yardım kamyonlarını bekleyen Filistinlilere İsrail güçleri tarafından ateş açıldığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Gazze'deki insanlara yardım götürmesi gereken bir kamyonun trajik bir şekilde yaralanan ve ölenleri taşıyan kamyona dönüştüğünü de sözlerine ekledi.

Kıtlık

Dünya Gıda Programı (WFP) Genel Müdür Yardımcısı Carl Skau çarşamba günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne 500.000'den fazla kişinin ya da her dört kişiden birinin açlık riski altında olduğunu ve iki yaşın altındaki her altı çocuktan birinin akut olarak yetersiz beslendiğini söylemişti.

"Kıtlık riski, kritik gıda malzemelerinin Gazze'ye yeterli miktarda getirilememesi ve sahadaki personelimizin karşılaştığı neredeyse imkânsız çalışma koşulları nedeniyle artıyor" demişti.

Bu ayın başlarında kuzeye gıda götürmeye çalışan WFP kamyonları için tehlikeli koşulları anlatan Skau sözlerine şöyle devam etmişti: "Kontrol noktalarında gecikmeler oldu; silah sesleri ve diğer şiddet olaylarıyla karşılaştılar. Yol boyunca gıda yağmalandı ve vardıkları yerde umutsuzca aç insanlar tarafından ezildiler."

Yardım kuruluşları İsrail'in teslimatları geciktirdiğini iddia ediyor. İsrail bu suçlamayı reddediyor.

Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) kuşatma altındaki bölgede yaşanan acıları önlemek için alınan tedbirlere ilişkin bir rapor sundu. Hak grupları İsrail'in UAD'nin Ocak ayında verdiği kararı ihlal ettiğini söylüyor.

BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın başkanı Philippe Lazzarini Pazar günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında Gazze'de gıda dağıtımına izin verilmesi çağrılarının reddedildiğini ya da "kulak ardı edildiğini" söyledi.

"Yaklaşan kıtlığa" karşı uyarıda bulunan BM yetkilisi, durumun "insan yapımı bir felaket" haline geldiğini söyledi.