Gazze savaşı ABD seçimlerini etkiliyor, Demokratlar endişeli

01 Mart 2024

Amerika'daki Demokrat Partililer, Michigan'daki ön seçimlerde İsrail karşıtı protesto oylarından endişe duyuyor ve bunun Kasım ayında partiye yansıması konusunda uyarıda bulunuyor.

YDH- Virginia merkezli Axios haber sitesinin haberine göre, Çarşamba günü Michigan'da yapılan Demokrat Parti başkanlık ön seçimlerinde 100 binden fazla kişi bağımsız oy kullandı ve bu toplam, Biden'ın yüzde 81'ine karşılık oyların yüzde 13'ünden fazlasını oluşturdu.

Demokrat milletvekilleri, Başkan Biden'ın İsrail'e verdiği desteğin Gazze'deki çatışmalar devam ettiği sürece özellikle de 'ilerici' seçmenler açısından sorun oluşturmasından endişe ediyor.

'İlerici' Demokratlar, ön seçim sonucunun Biden için bir uyandırma çağrısı olması gerektiğini ifade ediyor. 

Üst düzey bir Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi, Axios'a  verdiği demecçte "Ateşkes pek çok nedenden ötürü iyi olacaktır. Seçim etkisi tabii ki ana neden değil; ama önemli," dedi. 

Temsilciler Meclisi'nden bir diğer Demokrat Partili de Axios'a ''ateşkes hayatımızı kesinlikle kolaylaştıracak" dedi. Ancak Michigan sonuçlarının "abartıldığını" ve Gazze'nin Kasım ayında "belirleyici" bir konu olmayacağını söyledi.

Axios'un haberine göre Perşembe günü bir yardım konvoyu sırasında çok sayıda Filistinlinin İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği olayla birlikte Gazze'den yürek parçalayan insani acı hikayeleri gelmeye devam ediyor. 

Hafta başında ateşkes konusunda iyimser olduğunu ifade eden Biden, şimdi bu son olayın müzakereleri daha da zorlaştırabileceği uyarısında bulunuyor.