İsrail ordusunda asker krizi başladı

01 Mart 2024

İşgal rejimi acilen 7 bin askere ihtiyacı olduğunu açıklarken bürokratik kurumlar yarısından azının görevlendirilmesinde karar kıldı.

YDH - İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın savaş kabinesinin tam mutabakatı olmadan adım atılmayacağını açıklamasıyla beraber başlayan siyasi çalkantıların ortasında ordu, siyasi mülahazalar ya da 'eşit hizmet' taleplerinden bağımsız olarak ciddi insan gücü sorununu ortaya koyan verileri derlemeye başladı.

Yedioth Ahronoth'ta yer alan habere göre, işgal ordusunun acilen 7 bin ek askere ihtiyacı var ve bunların yarısı muharip rollerde kullanılacak.

Ayrıca rejim 7 bin 500 subay ve astsubay pozisyonu daha talep ederken, hazine şu anda sadece 2 in 500'ü onaylıyor.

Yedioth Ahronoth'un haberinde, "Cömert bir tahminle, bu kişilerin yarısı din alimi değil ve İsrail ordusunun onlar için yeni altyapılar oluşturmasına gerek kalmadan hemen silah altına alınabilir alınabilir, ultra-Ortodokslar tarafından boşaltılan yeri doldurabilirler," ifadeleri kullandı.

Daha önce İsrail ordusunda çeşitli mezheplerin etik ve ahlaki anlamda 'yükte eşit' olmamaları çok kez tartışma konusu olmuştu.

Haredi ya da ultra-Ortodoks Yahudiler, askerlik de dahil olmak üzere kamu görevlerine katılmama yönündeki ısrarlarıyla biliniyorlar. Fakat savaşın getirdiği ekstra yükler söz konusu tartışmayı daha da derinleştirdi.