Hamas: Açlık tehdidi altında hiçbir müzakere yapılamaz

01 Mart 2024

Filistin Direnişi’nin üst düzey kaynaklarından gelen açıklamalara göre Hamas, açlık tehdidi altında hiçbir müzakerenin yapılmayacağını karşı taraftaki temsilcilere iletti.

YDH- Merkezi Lübnan’da bulunan el-Meyadin haber ajansına konuşan direniş kaynakları, Hamas’ın ateşkes için devam eden müzakereler çerçevesinde, hangi meseleler üzerinde pazarlığa girmeyeceğini açıkladılar.

Hamas liderliğinin, müzakere masasındaki diğer taraflara ilettiği mesajda, açlık tehdidi altında hiçbir müzakerenin yapılmayacağını teyit ettiği belirtildi.

Kaynakların açıklamasına göre Hamas açık bir şekilde, Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yönelik yardımın, ilk aşamada Direniş için müzakere edilemez konularından biri olduğunu diğer taraflara iletti.

Kaynaklar ayrıca Hamas’ın ilk aşamada müzakere edilemez olarak belirlediği konular arasında şunların olduğunu açıkladı: Hastanelerin, fırınların ve kamu tesislerinin acil onarımı ve yeniden inşası, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve yerinden edilenlerin Gazze ve kuzey bölgelerine kısıtlama veya koşul olmaksızın geri gönderilmesi.

Direniş ikinci aşamada ise Filistinli tutsaklarla ilgili müzakereler yapılmadan ve kalıcı ateşkes sağlanmadan uzlaşmaya varılamayacağını vurguladı.

Kaynaklar, Hamas'ın diğer Filistin Direniş gruplarını da temsil etmesi nedeniyle bu pazarlık konusu olmayan konuları net bir şekilde ilettiğini vurguladı.

Kaynakları ayrıca, İsrail tarafının Doha görüşmelerinde yalnızca  Gazze'deki Direniş’in elinde bulunan ‘esirler dosyasıyla’ ilgilendiğini söyledi.