YDH- Lübnan merkezli The Cradle'da yayımlanan makaleye göre, ABD'nin Gazze'de devam eden çatışmaların ardından Irak ve Suriye'ye düzenlediği son hava saldırıları, İran'ın Direniş Ekseni'ndeki müttefiklerine güçlü bir mesaj göndermeyi amaçlıyordu.
Ancak bu saldırılar, Irak hükümeti ve müttefiklerini "utandırmak" gibi istenmeyen bir sonuç doğurdu. Bu durum Irak'ın ABD ile ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesine ve Amerikan askeri güçlerinin ülkeden çekilmesi çağrılarının yenilenmesine yol açtı.
Direniş grupları ABD destekli İsrail'in Gazze saldırısına karşılık olarak askeri operasyonlarını hızlandırdıkça, Irak hükümeti ile silahlı kuvvetlerin İran destekli unsurları arasında giderek artan uyumlu bir sinerji olduğu ortaya çıkıyor.
Bu uyum, sadece Filistin'in kurtuluşuna değil, aynı zamanda Irak'ın egemenliğinin bütünüyle korunmasına stratejik olarak odaklanan daha geniş bir bölgesel direniş grubunun bir parçasını oluşturuyor.
ABD'nin Iraklı direniş gruplarını caydırma çabalarına rağmen, bu gruplar Filistin davasına verdikleri destekle çatışmaya katılımlarını arttırmaya devam etti. Irak direnişinin amacı Washington'a baskı yaparak Gazze'de ateşkes sağlanmasını kolaylaştırmak ve bölgedeki direniş grupları arasında ortak bir amaç olduğunu göstermek olduğu düşünülüyor.
Aksa Tufanı, son yetmiş yılın statükosuna meydan okuyan ve bölgedeki sosyal, güvenlik ve askeri dinamikleri yeniden tanımlayan tarihi bir süreç olarak görülüyor.
Irak'taki İslami Direniş'in (IRI) üst düzey bir lideri 7 Ekim 2023'te Hamas'ın öncülük ettiği Aksa Tufanı operasyonunun önemini vurguladı. Bu operasyon Filistinli direniş grupları tarafından çok önemli bir an olarak görülüyor ve Tel Aviv, Washington ve diğer müttefik başkentlerdeki kilit oyuncular arasında endişeye neden oluyor.
Kaynak, Aksa Tufanı'nın son yetmiş yılın statükosuna meydan okuyan ve bölgedeki sosyal, güvenlik ve askeri dinamikleri yeniden tanımlayan tarihi bir süreç olarak görüldüğünü belirtiyor.
Cephelerin Birliği aracılığıyla teorinin pratiğe uygulanması, Aksa Tufanı'ndan kısa bir süre sonra gösterildi.
Yemen ve Irak'ın Filistin ile güçlerini birleştirme olasılığı The Cradle'ın Irak muhabiri tarafından gündeme getirilmiş ve Hizbullah dışında Direniş Ekseni üyelerinin katılımının muhtemelen hedefli insansız hava aracı ve füze saldırılarında ortaya çıkacağı öne sürüldü.
Yemen'deki "Kızıldeniz krizi" ve Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yönelik çok sayıda direniş saldırısı gibi son olaylar, Cephelerin Birliği içindeki bu stratejik yakınlaşmayı daha da destekliyor.
Irak'taki durumda birincil askeri sorumluluk, Kataib Hizbullah Genel Sekreteri Ebu Hüseyin el-Hamidavi'nin de belirttiği gibi dört direniş grubu tarafından üstlenilmişti: Kataib Hizbullah, Nuceba Hareketi, Ketaib Seyyidu'ş Şuheda ve Ensarullah el-Avfiya.
The Cradle'a konuşan IRI'dan bir yetkiliye göre: “Cephelerin birleştirilmesi, öncelikle Irak'ın doğasının karakterinin özünden kaynaklanan dini, ideolojik ve ahlaki yükümlülüklerin rehberliğinde (bu grupların) liderleri tarafından belirlenir.”
Irak başbakanı, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'tan tamamen çekilmesine yönelik müzakerelerini kolaylaştırmak amacıyla İran ile ABD üslerine yönelik askeri operasyonlarını askıya alma konusunda anlaşmaya vardı.
Geçtiğimiz birkaç ay içinde İran, ABD hedeflerine karşı yaklaşık 188 ayrı askeri operasyonda çeşitli taktikler ve silahlar kullanarak çok yönlülüğünü gösterdi.
Bunlar Irak'taki ABD üslerine yönelik füze saldırılarından Suriye'deki ABD işgal güçlerine yönelik insansız hava aracı saldırılarına kadar uzanıyor ve hatta Aşdod, Hayfa ve işgal altındaki Golan Tepeleri gibi uzak İsrail topraklarının hedef alınmasını da içeriyor.
İran'dan resmi bir kaynak The Cradle'a "Irak'takiler de dahil olmak üzere Amerikan üslerini balistik füzelerle bombaladık ve bu derinlerdeki ya da işgal altındaki topraklardaki uzak hedeflerle sınırlı kalmadı" dedi.
Bağdat direnişi destekliyor
Sızan haberlere göre Irak başbakanı, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'tan tamamen çekilmesine yönelik müzakerelerini kolaylaştırmak amacıyla İran ile ABD üslerine yönelik askeri operasyonlarını askıya alma konusunda anlaşmaya vardı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, istenmeyen yabancı birliklerin ayrılmasının ardından Moskova'nın Irak güçlerini desteklemeye hazır olduğunu ifade etti. Rusya'nın bu teklifi Washington üzerindeki baskıyı arttırdı ve ABD'nin Batı Asya'daki stratejik konumunun yeniden değerlendirilmesine yol açtı.