Biden'ın politikaları Amerika'daki İsrail yanlılarını ikiye böldü

02 Mart 2024

İsrail yanlısı Kongre üyeleri Cuma günü Başkan Biden'ın Gazze'ye havadan yardım atma kararı nedeniyle parti içinde sert bir bölünme yaşadı.

YDH- Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesine göre, Amerikan Başkanı Joe Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze'ye daha fazla yardım akışını kolaylaştırması için İsrail'e baskı yaparken, hava yardımlarının "önümüzdeki günlerde" başlayacağını söyledi.

İsrail'in genellikle Cumhuriyetçilerle merkezci Demokratları bir araya getiren bir konu olduğuna dikkat çekilen haberde, en İsrail yanlısı Demokratların bile bölgedeki insani kriz karşısında giderek daha temkinli davranmaya başladığı bildirildi.

"Gazze'ye akan yardım hiçbir şekilde yeterli değil." diyen Biden, kara yoluyla daha fazla yardım taşınmasına olanak sağlayacak olası bir deniz koridorunu da gündeme getirdi.

Kongre'deki en İsrail yanlısı Demokratlardan biri olan Temsilci Jared Moskowitz Axios'a yaptığı açıklamada "Başkan'ın bu hamlesini destekliyorum" dedi.

Temsilci Ritchie Torres, "Zor durumdaki Filistinlilere acilen ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılmasına yönelik her türlü girişimi destekliyorum." dedi.

Temsilci Tim Burchett "Eğer çocuklara ulaşırsa bu harika ama geçmişte yaşadığımız sorun yardımın düşmana ulaşmasıydı." dedi.

Temsilci Greg Landsman Axios'a verdiği demeçte, yardımların sivillere ulaşmasını sağlamak için "tüm insani yardım ortakları için komuta ve kontrolün kurulmasının kritik önemde olacağını" söyledi ve ek insani yardım koridorları çağrısında bulundu.

Temsilci Josh Gottheimer Axios'a yaptığı açıklamada hava saldırılarını desteklediğini ancak Kongre'nin Gazze'deki rehineleri kurtarmak ve "Hamas'ı ezmek" için "harekete geçmesi gerektiğini" söyledi.

Axios'un bir diğer haberine göre de Demokratların binlerce Filistinli sivilin ölümüne neden olan çatışmaya yönelik kaygıları gittikçe artıyor.

Çoğunlukla ılımlı ve İsrail yanlısı 29 demokrat bir ateşkes mektubu kaleme aldı. Mektup, bir yardım konvoyunun etrafında meydana gelen olaylarda onlarca Filistinlinin öldürülmesinden sadece bir gün sonra geldi.

Milletvekilleri, "Çatışmalara geçici bir ara verilmesi sadece İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ve bu savaş nedeniyle yerlerinden edilen milyonlarca sivilin umutsuzca ihtiyaç duyduğu rahatlamaya yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda çatışmayı kalıcı olarak sona erdirmenin yolunu da açabilir" diye yazdı.

Milletvekilleri, çatışmalara ara verilmesinin dikkatlerin "bölgedeki iyileşmeye" çevrilmesini sağlayacağını ve nihayetinde "yaşanabilir, demokratik bir Filistin devletinin" önünü açabileceğini yazdı.