Gazze Hükümeti: İsrail kasıtlı olarak kıtlığı derinleştiriyor

05 Mart 2024

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi “soykırım savaşının sona erdirilmesi ve 1000 kamyon yardımın başta kuzey olmak üzere Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine ulaştırılması” çağrısında bulundu.

YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi, İsrail'in, un almak için toplanan sivilleri hedef almasının "kıtlığı derinleştirmye yönelik kasıtlı bir girişim" olduğunu vurguladı.

İsrail rejimi pazar günü, el-Raşid Caddesi'nde insani yardım kamyonlarını bekleyen Filistinlilere ateş açarak, en az 118 kişinin ölümüne ve 760 kişinin yaralanmasına neden olan katliama imza atmıştı.

Medya Ofisi yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki insani durumun kötüleşmesinden ABD yönetimini, İsrail rejimini ve uluslararası toplumu tamamen sorumlu tuttu.

Açıklamada, “soykırım savaşına son verilmesi ve başta Gazze Şeridi'nin kuzeyi olmak üzere tüm bölgelere 1000 kamyon yardım ulaştırılması” çağrısında bulunuldu.

Gazze'deki Sivil Savunma sözcüsü ise sınırlı yardım alabilmek için ileri sürülen koşulları "aşağılayıcı" olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz pazar günü konuyla ilgili bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, ‘uluslararası insancıl hukuka’ uygun olarak, Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın hayatta kalmaları için vazgeçilmez olan temel hizmetlerden ve insani yardımdan mahrum bırakılmaması çağrısında bulunmuştu.

Üyeler ayrıca, Gazze'nin 2.2 milyonluk nüfusunun tamamının endişe verici düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalacağına dair tahminlerden duydukları ciddi endişeyi dile getirmişlerdi.

Üyeler, İsrail rejimini Gazze'ye insani yardım girişi için sınır kapılarını açık tutmaya, geniş çaplı insani ihtiyaçların karşılanması için ek kapıların açılmasını kolaylaştırmaya ve Gazze Şeridi'ndeki insanlara yardım malzemelerinin hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasını desteklemeye çağırdı.

Hamas’ın, geçtiğimiz hafta ateşkes için devam eden görüşmeler esnasında müzakere masasındaki diğer taraflara, açlık tehdidi altında hiçbir müzakerenin yapılmayacağını vurguladığı bildirilmişti.

New York Times (NYT) gazetesi de insan yardım örgütlerinin gıda kıtlığı uyarılarında bulunarak, İsrail ve müttefiklerinden Gazze'de mahsur kalan sivillere yardımı artırmalarını talep ederken, verilerin şubat ayında bölgeye giden yardım kamyonu sayısının kayda değer ölçüde düştüğünü gösterdiğini aktarmıştı.