ABD'yi ziyaret eden Gantz: Netanyahu'yu çiğneyerek gelmedim

05 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rakibi Benny Gantz, ABD ziyaretinde "İsrail'in bir başbakanı var ve her şey yolunda" açıklamasını yaptı.

YDH - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rakibi ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, pazartesi günü ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüştü. Benny Gantz'ın Başbakan Netanyahu ile koordine etmeden Amerika'ya gitmesi, İsrail hükümetinde tepki yaratmıştı.

Kamala Harris, Gantz'a, sivillere yönelik riskler göz önüne alındığında Refah'ta herhangi bir büyük askeri operasyon başlatılmadan önce güvenilir ve uygulanabilir bir insani yardım planının gerekli olduğunu söyledi.

Başkan Yardımcısı, İsrail'i Gazze'ye insani yardım akışını artırmak ve bu yardımların ihtiyaç sahiplerine güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak üzere ABD ve uluslararası ortaklarıyla işbirliği içinde daha fazla adım atmaya çağırdı.

Harris ile görüşmesinin ardından Gantz, Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ile Kongre binasında bir araya geldi.

Gantz, "Hayır, İsrail'in bir başbakanı var ve her şey yolunda," diye konuştu.

NBC'nin haberine göre Gantz, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada görüşmenin 'iyi' geçtiğini söyleyerek "Bu önemli bir ziyaret ve iyi gidiyor. İsrail'in çıkarlarını ve ABD'nin bu bağlamdaki çıkarlarını nasıl gördüğümü anlattığımı düşünüyorum. Sıcak bir şekilde karşılandım," ifadelerini kullandı.

Kongre binasından ayrılırken NBC muhabirinin ABD'nin Başbakan Netanyahu yerine kendisiyle temasa geçip geçmemesi gerektiği sorusuna Gantz, "Hayır, İsrail'in bir başbakanı var ve her şey yolunda," diye konuştu.

Netanyahu'nun koalisyonu, Gantz'ın ABD ve İngiltere'ye yaptığı ziyarete öfkelenerek, Gantz'ın başbakanın onayı olmadan ve 'her bakanın seyahat planlarının onaylanması da dahil olmak üzere seyahatini başbakanla önceden koordine etmesini gerektiren' düzenlemelere aykırı olarak gittiğini açıklamıştı.

Netanyahu'ya yakın kaynaklara göre 'Başbakan, Bakan Gantz'a İsrail devletinin sadece bir Başbakanı olduğunu açıkladı'.

Gantz, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de bir araya geldi.

Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi beklenen Gantz, daha sonra İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile görüşmek üzere Londra'ya hareket edecek.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, dün düzenlediği basın toplantısında Gantz'ın ziyaretini ele alarak "Bakan Gantz savaş kabinesinin bir üyesi ve ABD'li yetkililerle görüşmek istedi. Bu sadece onu dinlemek için değil aynı zamanda insani yardım ve rehine anlaşmasının sonuçlandırılmasının önemi konusunda süregelen endişelerimizi iletmek için de bir fırsattı," diye konuştu.

Kirby, "Başbakan Netanyahu'yu İsrail hükümetinin seçilmiş başbakanı olarak kesinlikle tanıyoruz ve kendisiyle ve tüm savaş kabinesiyle ilgilenmeye devam edeceğiz. Sayın Gantz da bu savaş kabinesinin bir parçası. Sanırım bu soruya zaten cevap vermiş oldum," dedi.

Sözcü Kirby, şöyle devam etti: "Hem Jake hem de Başkan Yardımcısı Bakan Gantz ile Gazze'deki insani durumu ve yardımların artırılması ihtiyacını konuşacak. Sanırım esir takası anlaşması hakkında da konuşacaklarını tahmin edebilirsiniz. Bana Hamas'ın neden bu anlaşmayı imzalamadığını sordunuz. Bence bu Sinvar için harika bir soru. Bu ileriye dönük bir teklif. Sağlam bir teklif olduğuna inanıyoruz. Ve Hamas da dahil olmak üzere herkesin bunu imzalamasının ve ilerlemesinin kendi yararlarına olacağına inanıyoruz."