İsrail, sansürden geçen 150 günlük kayıp rakamlarını açıkladı

06 Mart 2024

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne başlattığı soykırım harekatında 150 günü geride bırakırken şimdiye kadar çoğunluğu asker ve kolluk gücü olan 1500 kayıp verdi.

YDH - Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Ulusal Sigorta Enstitüsü ailelerin eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Savaş, bugüne kadar İsrail'de 1468 kişinin hayatına mal oldu. Gazetenin paylaştığı verilere göre savaş bugüne kadar 839 sivilin hayatına mal oldu. Uzmanlar, açıklanan bu rakamların İsrail rejiminin yasal sansür mekanizması tarafından açıklanmasına izin verilen rakamlar olduğuna dikkat çekti. 

İsrail gazetesinin haberine göre 586'sı işgal ordusu askeri olmak üzere 629 güvenlik ve kurtarma personeli de savaşta öldü.

Savaşın İsrail ordusuna zararı ağır oldu. Savaşın başlamasından bu yana 246'sı Gazze'deki kara operasyonda olmak üzere 586 asker hayatını kaybetti.

Bunlardan 37'si operasyonel kazalarda hayatını kaybetti, 19'u dost ateşinden, üçü seken mermilerden ve 15'i de silah ve araç kazalarından kaynaklandı.

Şu ana kadar 1755'i hafif, 800'ü orta ve 475'i ağır olmak üzere 3 bin 30 asker yaralandı. Halihazırda bu askerlerden 88'i hafif, 191'i orta ve 37'si ağır yaralı olarak hastanede yatıyor. Sadece kara saldırısı 303'ü ağır olmak üzere 1453 askerin yaralanmasına yol açtı.

Ulusal Sigorta Enstitüsü, yaptığı açıklamada "Ne yazık ki 7 Ekim'deki felaketten bu yana ölü ve yaralı sayısı artmaya devam etti. Mağdurların ötesinde, tüm aileler eyalet tarihinde eşi benzeri görülmemiş zorluklarla boğuşuyor. Ulusal Sigorta Enstitüsü personeli, özellikle de düşmanlık ve rehabilitasyon departmanları, ihtiyaç duyan herkese destek sağlamak için yorulmak bilmeden çalışıyor ve karar mercileriyle birlikte şu anda kanunen mevcut olandan daha geniş bir yardım sağlama konusundaki çabalarını sürdürüyor," ifadelerini kullandı.