SAAF – Irak’ta 30 Ocak 2005’te başlayan siyasi süreçleri gayri meşruluk gerekçesiyle boykot eden Irak’lı Sünni Araplar, ABD’nin hükümet kurma çalışmalarını çıkmaza sokan politikalarını desteklemeye başladılar.
“Irak Ulusal Cephesi” lideri Salih Mutlak, Fransız Haber Ajansı AFP’ye verdiği demeçte şunları kaydetti: “Evet. Amerika stratejisinde bir değişim söz konusu. Halilzad’ın varlığıyla birlikte bir anlayış süreci gözlemledik. ABD, şu anda olgun bir duruş sergilemeye, yaranın üzerine elini koymaya başladı. Hiç şüphesiz ilaç onların elindedir. Ancak Irak’ı bu çukura sürükleyenler onu bu çukurdan çıkarabilir. Mezhebi dengeler üzerinden bir politika üretmeye çalıştılar. Ancak şu an için pişman olduklarını, 15 Aralık seçimlerinden ve mevcut anayasadan yana bir tutum göstermeyeceklerini söyleyebiliriz!”
“Amerika’nın bir açılım yakaladığını” sözlerine ekleyen Salih El-Mutlak; ancak bu “açılımın gecikmesini üzücü” bulduklarını ifade ederek Irak’taki güç dengelerini bozan Amerika’nın dengeleri yeniden yerine oturtmasını beklediklerini söyledi. “Amerika bu sefer ciddi” diyen Salih El-Mutlak, ABD’nin “bu konuda ‘direnişçi” gruplarla işbirliği yaparak siyasî süreci güçlendirmesi ve ulusal birliğe dayalı bir hükümetin kurulması yönünde adım atması gerektiğini belirtti.
“Irak Uzlaşma Cephesi” lideri Adnan Ed-Duleymi de aynı konuda Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada: “Washington kendi çıkarlarına bakar. Siyasi duruşlar, şu ana ve geleceğe yönelik şartlara bağlı olarak değişime açıktır.” diyerek Amerika’nın Irak’ın pozisyonunu doğru anlamasını umduğunu belirtti.
Adnan Ed-Duleymi, “yakınlaşan pozisyonların örtüşen çıkarlar doğrultusunda gerçekleştiğini” ifade ederek “Amerika’nın çıkarının ciddi davranmaktan yana olduğunu” söyledi.
“Irak’ın önemli bir devlet olduğunu ve stratejik konumunun gerçekten göz önünde bulundurulması gerektiğini” sözlerine ekleyen Adnan Ed-Duleymi, Irak’ın bağımsız olmaması durumunda bölgede büyük çağlı problemler yaşanacağını kaydetti.
Liderliğini Adnan ed-Duleymi’nin yaptığı “Irak Uzlaşma Cephesi” adlı koalisyonda yer alan “Irak İslam Partisi” liderlerinden Selim Abdullah da “ABD Büyükelçisi Halilzad’ın yaptığı açıklamalarda bir yakınlaşma olduğunu gözlemlediklerini belirterek Halilzad’ın Irak direnişiyle görüşmelerini sürdüreceğini açıkladığını ifade etti.
İslam Partisi lideri Tarık El-Haşimi’nin yardımcısı olan Selim Abdullah, “bu durumu olumlu karşıladıklarını” belirterek “Amerika’nın Sünnilerin projesini destekleyerek Irak’taki çıkmazdan kurtulabileceğini” kaydetti.
Irak’taki kimi siyasi çevreler, Sünni liderlerin Amerika’nın yeni politikası karşısındaki bu tutum değişikliğinin, bazıları açısından stratejik bir dönüş, bazıları açısından da çıkara dayalı işbirliği anlamına geldiğini ifade ediyorlar.