Müzakereciler Gazze'de 'mini ateşkes' önerdi

06 Mart 2024

WSJ'nin haberine göre Kahire'de Gazze'deki çatışmalara daha uzun bir ara verilmesi için zaman kazanmak amacıyla mini bir ateşkes önerisi sunuldu.

YDH - Gazze'de devam eden savaşa ilişkin ABD, Katar ve Mısır'ın arabulucuğunda düzenlenen müzakereler tıkanırken çatışmalara daha uzun bir ara verilmesi için zaman kazanmak amacıyla mini bir ateşkes önerisi sunulduğu bildirildi.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre çatışmalara verilecek kısa ara, tarafları daha uzun vadeli bir ateşkesi öncelemeyi amaçlayacak ve birkaç gün sürecek.

Gazetede yer alan habere göre İsrail hariç Filistin direnişi, Katar ve Mısır'dan müzakereciler Kahire'de, önümüzdeki hafta başında başlayacak olan Ramazan ayına kadar kadar 40 günlük bir ateşkes sağlamaya çalışıyor.

Hamas, yaptığı açıklamada, İsrailli müzakerecilerin son tur görüşmelerde yer almamasına rağmen İsrail ile Gazze'de ateşkes sağlanması için çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

İsrail ise, müzakerelerden direniş güçleri Gazze'de hala hayatta olan esirlerin listesini vermeyi reddettiği için çekildiğini iddia etmişti.

Hamas'ın açıklamasında "Halkımıza yönelik saldırıların kapsamlı bir şekilde durdurulması için gerekli esnekliği gösteriyoruz, ancak işgalciler hâlâ bu anlaşmanın getirdiği haklardan kaçıyor," denildi.

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada Hamas'a 'mantıklı bir teklif' sunulduğunu ve anlaşmanın 'şu anda Hamas'ın elinde olduğunu' kaydetmişti.