FHKC'den Amerika'nın şaibeli Gazze planına karşı uyarı

09 Mart 2024

FHKC, ABD'nin Gazze açıklarında geçici bir iskele kurma planının şaibeli olduğunu ve Washington ile işgal rejimi arasında bir anlaşmazlık olduğu yönündeki değerlendirmelerin kusurlu olduğunu bildirdi.

YDH - Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), ABD'nin Gazze açıklarında 'bölgeye yardım ulaştırmak' amacıyla geçici bir iskele kurma planına karşı uyarı yayımladı.

Açıklamada, ABD'nin planının 'şaibeli ve kuşkulu' olduğu ve Filistin halkına yardım amacının ötesine geçerek, insani ve diğer bahaneler altında Filistinlileri zorla tehcir planları gibi diğer endişe verici hedeflerin uygulanmasına kapı açtığı vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın limanın kurulması yönünde verdiği talimat, işgali açlık savaşını ya da Filistin halkına karşı işlediği suçları durdurmaya zorlama ya da konvoyların Gazze Şeridi'ne girişini kolaylaştırma konusunda gerçekçi bir baskı uygulanmadığı dönemde, Amerikan kamuoyunu teskin etme girişimi ve seçim propagandasının bir parçası olarak değerlendirildi.

FHKC, özellikle Amerikan yönetiminin davranış ve tutumları, Filistinlilere karşı eylemleri ve işgale yönelik önyargısı göz önünde bulundurulduğunda, bu adıma ihtiyatla ve şüpheyle yaklaşılacağını belirtti.

Direniş örgütü, söz konusu adımı Amerikan yönetimi ile işgalci varlık arasındaki çatlağın ispatı olarak göstermenin de hatalı olduğunu ve her iki tarafında da saldırganlık, soykırım ve açlık konusundaki ortaklığına işaret etti.

Diğer yandan FHKC, ABD'nin sınır kapılarının açılmasını zorlamak ve başta Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) olmak üzere uluslararası kurumlar aracılığıyla kara yolları üzerinden yardım ulaştırmak gibi alternatif yollarla yardım girişini etkili bir şekilde dayatabileceği bir dönemde bu adımın gerekli olup olmadığı sorusunu sordu.

Bu kuşkulu planlara alternatif olarak saldırganlığın durdurulması ve işgal rejiminin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi konusunda baskı yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, buna tehcire tabi tutulan Filistinlilerin edilenlerin topraklarına ve evlerine geri dönmelerinin yanı sıra yardımların herhangi bir kısıtlama ya da koşul olmaksızın girişine ve bölge boyunca dağıtımına imkan sağlayacak şekilde geçişlerin açılmasının da dahil olduğu kaydedildi.

"Yukarıda belirtilenlerin ötesindeki her türlü eylem beyhudedir, şaibelidir ve kabul edilmeyecektir," denilen açıklamada, direnişin ayık kalacağı ve 'ABD'nin şaibeli planlarına ya da Filistin davasını tasfiye etmek amacıyla Filistinlileri tehcire zorlayabilecek diğer eylemlere' karşı koyacağı yinelendi.