İsrail Hizbullah'la savaş için Kıbrıs'ta liman satın alıyor

13 Mart 2024

İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Ulaştırma Bakanlığı, Hizbullah'la savaş durumunda İsrail rejiminin mal ithalatını güvence altına almak amacıyla Kıbrıs'ta bir liman satın almayı planlıyor.

YDH- İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un haberine göre, İsrail Bakanı Miri Regev'in talimatıyla, devlete ait İsrail Limanlar Şirketi Başkanı Uzi Itzhaki başkanlığındaki bir bakanlık heyeti ile Denizcilik ve Limanlar Kurumu üyeleri, adanın Rum kesiminde bir liman satın alma fırsatlarını değerlendirmek üzere pazartesi günü Kıbrıs'a gitti.

Ynet'e göre, bu satın alma, İsrail'in, özellikle kuzeyde Hizbullah’la bir savaş çıkması halinde Hayfa limanında ortaya çıkabilecek güvenlik risklerine karşı mal tedariki için denizcilik çözümleri bulma çabalarının bir parçası.

İsrail'in tahminlerine göre, liman yaklaşık 150 milyon dolara mal olacak ve Kıbrıslılar henüz başlangıç aşamasında olan bu adımla yakından ilgileniyorlar. Planlar Knesset'e ve daha sonra da onay için hükümete sunulacak.

Ynet, "Satın alma işlemi gerçekleşirse, bu liman aynı zamanda Gazze kıyı şeridinde ABD tarafından inşa edilecek limana varmadan önce malların denetlenmesi için bir kontrol noktası olarak da kullanılabilir" dedi.

Geçtiğimiz cuma günü, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılması amacıyla bir deniz koridorunun faaliyete geçirilmesi için ortak bir uluslararası çaba başlatıldığı duyurulmuştu.

Gazze'deki insani durumun kötüleşmesi sonucunda ABD, İngiltere, BAE, Avrupa Komisyonu ve Kıbrıs Rum Kesimi "deniz koridorunun faaliyete geçirilmesini destekleyen" ortak bir açıklama yayınlamıştı.

Bu hafta başında İsrail'in Haaretz gazetesinde Zvi Barel imzasıyla yer bulan makalede, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nde insani yardım geçişi için liman oluşturma talimatının işgal rejiminin Gazze'deki insani durumla ilgili sorumluluğunu ortadan kaldırabileceği belirtilmişti.

[video]