YDH- Amerika’dan yayın yapan Axios’un haberine göre, Amerikan Temsilciler Meclisi, bugün TikTok'u yasaklamak için oylamaya gidecek.
Bu gelişmeye karşılık olarak, TikTok kullanıcıları Çin merkezli popüler video uygulamasının yasaklanmasını öngören bu tasarıyı protesto ediyor.
FBI, Adalet Bakanlığı ve ABD istihbarat topluluğundan yetkililerin Salı günü gizli bir ortamda milletvekillerine TikTok hakkında bilgi verdiği ve TikTok CEO'su Shou Zi Chew'in bu hafta Amerikan rejiminin hükümet merkezi sayılan Capitol Hill'i ziyaret etmesi bekleniyor.
Bu tasarının kabul edilmesinde Amerika’daki en güçlü İsrail lobilerinden biri olan Anti Defamation League’in (ADL) yöneticisi Jonathan Greenblatt’ın Kasım ayı başında sızdırılan bir ses dosyası etkili oldu.
Greenblatt sızdırılan ses dosyasında "TikTok sorunumuz var. Mesele 'sağ ve sol' değil, 'genç ve yaşlı' meselesidir." dedi.
Amerikan kamuoyunda genç kuşakların haberleri çoğunlukla sosyal medyadan yaşlı kuşakların ise ana akım medyadan takip ettikleri bildiriliyor.
Amerikan ana akım medyasının İsrail yanışı yayınlarına ve Facebook, Instagram, X gibi sosyal medya platformlarının kullanıcılarını İsrail lehine sınırlayan tutumuna karşılık Çin’e ait Tiktok sosyal medya platformu, kullanıcılarını İsrail lehine sınırlandırmıyor.
Amerikalı uzmanlar bu durumun çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Tiktok kullanıcılarının Gazze’de yaşananları gizlenen gerçekliğiyle öğrenmesini sağladığını belirtiyor.
İsrail karşıtı yayınları “Yahudi karşıtı” diye etiketlemesiyle tanınan ADL adlı İsrail lobi kuruluşunun Başkanı Jonathan Greenblatt sosyal medyaya sızan ses kaydında şunları söyledi: ''Bizim en büyük, en büyük sorunumuz TikTok'tur. Bu işin altında daha başka şeyler olduğunu düşünüyoruz, enerjimizi odaklamamız gereken genç nesiller. Bu neslin zihninde İran'la ilgili bir şeyler oluyor ve propagandaları, dilleri ve taktikleri İran propagandası gibi bir şeye dönüştü.''
Uluslararası Adalet Divanı’nın tarafından Gazze’de soykırım yapmakla suçlanan ve hakkında tedbir kararı verilen İsrail rejiminin Amerika’daki lobi kuruluşları Tiktok’u yasaklatmaya çalışırken kamuoyunda yasaklatmaya tepkiler de sürüyor.
Los Angeles merkezli ev bitkileri içerik yaratıcısı Debbie Galo, Axios'a yaptığı açıklamada, TikTok'u kaybetmenin birçok kişi için geniş topluluklardan ve önemli bir bilgi kaynağından kopmak anlamına geleceğini söyledi. "Benim en büyük endişem insanların kendi alt kültürleriyle bağlantıda kalabilmeleri. Bu büyük bir mesele" dedi.