Kongre'deki İsrail'e yardım kavgası Refah işgali tehdidiyle yeniden alevlendi

13 Mart 2024

İsrail'in Refah'ı işgal etme tehdidi, Washington'daki Demokratlar arasında Siyonist rejime yapılacak yardımın insan hakları koşullarına bağlanıp bağlanmaması gerektiği konusunda tartışmaya yol açtı.

YDH - ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında anlaşmazlık, olası saldırı nedeniyle giderek derinleşiyor.

Netanyahu, kuzey Gazze'den tehcir edilen Filistinlilerin Refah'ta bulunmasına rağmen işgali rejimin 'güvenliği açısından mecburiyet' olarak nitelendirmişti.

Senatör Bernie Sanders liderliğindeki bir grup Demokrat senatör, Biden'a bir dilekçe göndererek Gazze'ye insani yardımın kolaylaştırılması şartına bağlanması çağrısında bulundu.

Dilekçede, "İnsani yardım erişiminin derhal ve önemli ölçüde genişletilmemesi ve Gazze genelinde güvenli yardım teslimatlarının kolaylaştırılmamasının ciddi sonuçlara yol açacağını açıkça belirtmenizi rica ediyoruz," denildi.

Dilekçe, geçen hafta Temsilciler Meclisi'nden bir grup Demokratın Biden'a İsrail'in Refah'ı işgal etmesi halinde yardımları askıya almayı düşünmesi çağrısının ardından geldi.

Her iki dilekçe de Biden'ın geçen ay imzaladığı ve İsrail'in Amerikan silahlarını kullanırken uluslararası hukuka uymasını ve Gazze'ye insani yardım girişine izin vermesini talep eden ulusal güvenlik notuna odaklanıyor.

Bununla beraber İsrail yanlısı Temsilciler Meclisi Demokratları, Axios'a yaptıkları açıklamada yardımın şarta bağlanmasına her koşulda karşı çıkacaklarını belirtti.

Temsilci Debbie Wasserman Schultz, "Ben yardımın şarta bağlanmasından yana değilim. Şu anda yardımı koşullandırmıyoruz, koşullandırmamalıyız," diye konuştu.

Temsilci Kathy Manning ise 'Hamas'ın geri dönemeyeceğinden emin olmanın İsrail için kritik öneme sahip olduğunu' ve ABD'nin 'demokratik müttefikleriyle omuz omuza durmaya devam etmesi gerektiğini' savundu.

ABD silahlarının Refah'ta kullanılmamasını şart koşmak gibi dar koşullar oluşturulması fikri de güçlü bir tepkiyle karşılandı. Temsilci Moskowitz, "Eğer daha akıllı silahları ellerinden alacaksanız ve onlara daha eski, daha kullanışsız silahlar bırakacaksanız, bu masum Filistinliler arasında daha fazla can kaybına yol açabilir," yorumunu yaptı.

Moskowitz, yardımı şarta bağlamanın 'gerçek anlamda tehlikeli' olduğunu ekleyerek, Biden'ın 'bu konuda net olduğunu' ve 'geri adım atmaması' gerektiğini öne sürdü.

Wasserman Schultz da 'Başkan'ın yardımları şarta bağlamak gibi bir planı ya da niyeti olmadığından emin olduğunu' ve 'Kongre çoğunluğunun' buna karşı çıkacağından emin olduğunu ifade etti.

Axios'a konuşan bazı ilerici Demokratlar, İsrail'e askeri yardım paketine destek vermeleri için bazı koşulların gerekli olduğunu kaydetti. Temsilci Mark Pocan, "Yıkımı izlemek o kadar korkunç bir karmaşa ki, bence Beyaz Saray düzeyinde bunun farkına varmak önemli olacak ve insanların aradığı şey olacak," değerlendirmesini yaptı.

Diğer yandan Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez, Gazze konusunda 'ABD politikası söz konusu olduğunda çok fazla yüzeysellik olduğu' endişesini dile getirerek, koşulların daraltılmasının soldaki bazı kesimleri tatmin etmeyeceğini dile getirdi.

Ocasio-Cortez, "Bunlar gerçek koşullar mı yoksa daha yapmacık koşullar mı olacak? Bu yüzden bahsi memnuniyetle karşılıyorum, ama gerçek olduklarından emin olmamız gerek," diye ekledi.