İngiltere soykırımın suç ortaklığı ile suçlanıyor

15 Mart 2024

İsrail F-35'lerinin Gazze'yi bombaladığını yalanlamayan ve İsrail bombardıman uçaklarının Kıbrıs'taki üssünü kullanıp kullanmadığı konusunda yorum yapmayı reddeden İngiltere, savaş suçlarına ortak olduğuna dair şüpheleri artırdı.

YDH- İngiltere'nin önemli haber kuruluşlarından olan Declassified UK’un haberine göre, Alba Milletvekili Kenny MacAskill, İngiltere Savunma Bakanlığı'na 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana RAF Akrotiri'de [Kıbrıs Rum kesiminde bulunan büyük bir Kraliyet Hava Kuvvetleri askeri hava üssü] bulunan İsrail savaş uçaklarını sordu.

Savunma Bakanlığı ise güvenlik nedeniyle yabancı askeri uçakların hareketleri konusunda yorum yapmadıkları yanıtını verdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın yaptığı bu açıklamadan önce, İsrail F-35'lerine İngiltere'nin Kıbrıs'taki üssüne giriş izni verildiğine ancak Gazze çatışması sona erene kadar iniş yapmamalarının söylendiğine dair haberler İngiliz medyasında yer almıştı.

 "Operasyonel güvenlik nedenleriyle ve bir politika meselesi olarak Savunma Bakanlığı yabancı ülkelerin askeri uçak hareketleri ya da operasyonlarıyla ilgili yorum ya da bilgi sunmamaktadır." diye cevap veren İngiltere Savunma Bakanlığı, Kıbrıs'taki üslerinin Gazze'ye yönelik olası bombardımanlarda kullanılmasına ilişkin herhangi bir bilgi vermeyi reddetti.

Birleşik Krallık rejiminden İsrail'e teknik yardım

F-35, dünyanın en büyük silah şirketi Lockheed Martin tarafından üretiliyor ve "dünyanın en etkili ve hayatta kalabilen savaş uçağı" olarak tanımlanıyor.

Haberde, İsrail'in 50 adet F-35 jetinden oluşan bir filosunun olduğu ve 2027 yılına kadar 3 milyar dolar maliyetle 25 adet uçağın daha bu filoya ekleneceği bilgisine yer veriliyor.

Declassified UK, İngiltere’nin, üretilen her bir uçağın %15 'inden fazlasını tedarik ederek F-35'lerin yapımında pay sahibi olduğunu ve savaş uçakları için parça ve bakım sonrası teknik yardım sağladığını bildirdi.

Lockheed Martin’in, "ABD hükümetini ve müttefiklerini gerektiği şekilde desteklemeye hazırız." sözünü de hatırlatan Declassified UK, söz konusu şirketin ve İngiliz hükümetinin, F-35 Ortak Program Ofisi ile yakın işbirliği içinde çalışarak İsrail'i savaş suçları için silahlandırmaya devam ettiğini kaydetti.

İngiliz suç ortaklığı

Declassified UK, İsrail askeri varlıklarının Gazze'deki operasyonlar sırasında İngiliz topraklarını kullandığının ortaya çıkmasının, İngiliz yetkilileri insanlığa karşı işlenen suçlara dahil edebileceğini iddia etti.

Declassified UK, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Gazze'de soykırım olasılığını araştırdığını ve Nikaragua’nın da İngiltere'yi potansiyel suç ortaklığı konusunda uyardığını hatırlattı.

Haberde, İsrail'in hava saldırılarının ardından İngiltere'nin Kıbrıs'a 500 asker gönderdiği ve dokuz İsrail askeri uçağının İngiltere'ye indiği vurgulandı.

Parlamentoda soruyu soran İngiliz milletvekili Kenny MacAskill, Declassified'a şunları söyledi: "Gazze'de bir soykırım yaşanırken İngiltere'de demokrasi inkâr ediliyor. Bize Yemen'i bombalamak üzere havalanan İngiliz savaş uçaklarından ve hatta kullandıkları silahlardan bahsediliyor ama İsrail F-35'lerinin RAF Akrotiri'ye inip inmediği ve ne yapıyor olabilecekleri konusunda bilgi verilmiyor.

Devam etmekte olan bir soykırım var ve hükümetimizin faillere yardım etmek için ne yaptığını bilmeye hakkımız var. Bu engelleme demokratik haklarımızın inkârıdır ve uluslararası hukukun açık ihlallerini örtbas ediyor olabilir."