Hamas'ın yeni anlaşma önerisi İsrail'e iletildi

15 Mart 2024

Gazze'deki esir ve ateşkes anlaşmasına ilişkin olumlu ilerlemeler kaydedilirken İsrail, Hamas'tan Katar aracılığıyla iletilen ve Direniş'in tutuklular ve ateşkes anlaşmasıyla ilgili taleplerini özetleyen resmi bir mektup aldı.

YDH- İsrail rejiminin en çok okunan İngilizce haber sitesi The Jerusalem Post gazetesine göre, Gazze'deki esir ve ateşkes anlaşması amacıyla bir araya gelen uluslararası kabine Cuma günü yapılacak toplantıda Hamas'ın arabulucu ülkelere resmi olarak sunduğu yanıtı görüşecek.

Perşembe günü Hamas arabuluculara İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik saldırganlığına son verilmesi, yardımların ulaştırılması, yerlerinden edilen Gazzelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi ve işgal güçlerinin geri çekilmesi konularına odaklanan kapsamlı bir ateşkes anlaşması vizyonu sunmuştu. Anlaşmanın Filistinli rehinelerle esirlerin takasını da içermesi bekleniyor. 

Reuters'in söz konusu ettiği teklife göre İsrail hapishanelerinde tutulan 700 ila 1000 Filistinli rehinenin serbest bırakılması karşılığında İsrailli esirler takas edilecek. Serbest bırakılacaklar arasında müebbet hapis cezası verilen 100 Filistinli mahkum ve İsrailli kadın askerler de year alıyor.

Ana hatları belirlenen anlaşmanın aşamalı olarak uygulanması öngörülüyor. Hamas'ın önerisine göre ilk aşamadan sonra İsrail'in Gazze'den çekilmesi için bir son tarih üzerinde anlaşmaya varılacak. Planın ikinci aşamasında ise her iki tarafın tüm esir ve rehineleri serbest bırakılacak.

Kanal 13, İsrail rejiminin hapishanelerinde tutuklu bulunan Hamas direnişçilerinin serbest bırakılmasına ilişkin tutumunda "hafif bir esneklik" gösterdiğini bildirdi. KAN News ise daha fazla İsrailli kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail'in bir anlaşmaya varılması konusunda "ihtiyatlı iyimserliği'' elden bırakmadığını kaydetti. 

İsrail rejimi Başbakanlık Ofisi ise Perşembe günü bir açıklama yayınlayarak Hamas'ı gerçekçi olmayan taleplerini sürdürmekle eleştirdi ve savaş kabinesinin Cuma günü konuyla ilgili bir güncelleme alacağını bildirdi.