Irak’taki silahlı gruplar ABD’den Allavi liderliğinde hükümet istemiş

12 Ekim 2006

SAAF-İngiliz Sunday Times, gazetesi, ABD’nin Irak’taki silahlı gruplarla iki aydır görüştüğünü

SAAF-İngiliz Sunday Times, gazetesi, ABD’nin Irak’taki silahlı gruplarla iki aydır görüştüğünü belirtti.

 

Sunday Times’ın haberine göre silahlı grupların komutanları, görüşmelerin 2006 yılının başlarında başladığını belirterek bu görüşmelere ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile geçici hükümetin başbakanı İyad Allavi’nin katıldığını ifade ettiler.

 

Bu görüşmelerin aylar boyunca devam ettiğini yazan Sunday Times, İyad Allavi’nin silahlı grupların liderleriyle ocak ayında Amman’daki villasında görüşerek onları Halilzad’la görüşmeye teşvik ettiğini belirtti.

 

Silahlı grup liderlerinden birinin kendilerine verdiği demeçte bu görüşmelerin Amerikalıların ısrarı üzerine gerçekleştirildiğini söylediğini belirten gazete demeç veren kişinin “onlar bizi çok sevdikleri için değil, başka çareleri olmadığı için bizimle görüştüler” dediğini nakletti.

 

Görüşmelerde silahlı grupların, ABD’den somut bir çekilme takvimi, silahlı gruplar için af ve İyad Allavi liderliğinde yepyeni bir hükümet kurulması gibi talepler ilettiklerini belirten gazete, Halilzad’ın Irak’taki bunalıma son verilmesi için İran’la görüşmeler yapmak istediğini belirtmesi üzerine görüşmelerin sona erdiğini yazdı.

 

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği söz konusu haberle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.