YDH - İngiltere Başbakanı Rishi Sunak hükümetinin Yemen direnişini hedef alan saldırılarındaki füze masrafı İngiliz kamu maliyesine 19 milyon sterline mal oldu.
Declassified UK portalının haberine göre saldırıarda Kraliyet Donanması ve Hava Kuvvetleri tarafından, bazılarının maliyeti bir milyon poundu aşan 53 kadar füze ateşlendi.
Parlamentoda oylanmamış olan askeri misyon, temel hedeflerine ulaşmakta başarısız olduğuna dair işaretlere rağmen genişlemeye devam ediyor.
Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım harekatının ardından Ensarullah, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde gemilere operasyon düzenlemeye başlamıştı.
ABD ve İngiltere öncülüğünüde 'seyrüseferi daha güvenli hale getirme' iddiasıyla oluşturulan misyon, İngiliz ticaret gemilerini doğrudan hedefe koyarak, İngiltere'ye ait bir dökme yük gemisi olan Rubymar'ın hbatmasına neden oldu.
Çatışma konusunda bakanları sorguya çeken Doğu Lothian Alba milletvekili Kenny MacAskill, Declassified'a verdiği demeçte "Yurt dışında savaşmak için her zaman para var ama yurt içinde yoksullukla mücadele için asla bütçe yok," ifadelerini kullandı.
MacAskill, "Gezegendeki en yoksul insanlardan bazılarına karşı hava saldırıları düzenlemenin bize iktisadi maliyeti, bunu yapmak için binlerce kilometre uçmanın gezegenimize verdiği çevresel zararla birleşiyor. Bu arada buradaki insanlar aç kalıyor ve gezegenimiz yanıyor. Seçkinler zenginleşiyor ama bedelini geri kalanlar ödüyor," dedi.
Savunma Bakanı Grant Shapps'ın parlamentoda yaptığı açıklamaya göre İngiliz uçakları, ocak ayından bu yana dört hava saldırısı dalgasıyla Yemen'de 40 hedefi vurdu.
Hedefler, 2014 yılında her biri yaklaşık 70 bin sterline mal olan Paveway IV füzeleri ile vuruldu. Enflasyonla birlikte füzeler artık daha pahalıya mal olabilir.
Bu füzelerden 40 tanesinin ateşlenmesi, hedef başına bir füze kullanıldığı varsayıldığında, yaklaşık 2,8 milyon sterline mal oluyor. Savunma Bakanlığı, kullanılan mühimmatın sayısını ya da maliyetini açıklamayı reddediyor.
Dört Typhoon'dan oluşan filonun Kıbrıs'taki bir üsten binlerce kilometre uzağa uçurulmasının ve Voyager tankerleriyle görev başına iki kez havadan yakıt ikmali yapılmasının ek maliyetleri bulunuyor. Her bir uçağın işletilmesi saat başına binlerce sterlin harcanıyor.
Denizde ise Kraliyet Donanması daha da büyük bir fatura çıkarıyor. HMS Diamond destroyeri 16 Aralık'ta her biri en az 1 milyon sterline mal olan Sea Viper füzelerini kullanarak Husi insansız hava araçlarını vurmaya başladı.
Diamond, aralık ve ocak aylarındaki üç operasyonda üç ila sekiz Sea Viper'ı ateşleyerek saldırıların maliyetine 3 ila 8 milyon sterlin daha ekledi.
Diamond'ın yerini şubat ayında bir fırkateyn, HMS Richmond aldı ve 9 Mart'ta iki Husi insansız hava aracını düşürdü.
Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan bir videoda geminin dört Sea Ceptor füzesi ateşlediği görülüyor.
Bununla beraber söz konusu füzelerin maliyeti kamuya açık değil. Bazı silah endüstrisi yayınları bunların Sea Viper'dan daha ucuz olduğunu öne sürüyor.